Fenechiu, Grapini, existati? Haosul din turism si transporturi provoaca tragedii pe sosele

„A doua mare tragedie din turismul romanesc, dupa incidentul de la Balotesti din ’95, cand un avion cu 60 de persoane s-a prabusit“. „Foarte multi transportatori lucreaza la negru, de aici si lipsa de control asupra autocarelor, defectiuni tehnice, evaziune fiscala si alte probleme“, a declarat Daniel Micu, directorul general al companiei de transport persoane Atlassib, pentru Ziarul Financiar.

La aproape 20 de ore de la tragicul accident in urma caruia 18 romani aflati in vacanta si-au pierdut viata iar alti 29 au fost raniti dupa ce un autocar inchiriat de agentia de turism Mareea Comtur s-a rasturnat intr-o prapastie in Muntenegru, nici ministrul turismului Maria Grapini, nici Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, nu au iesit cu o declaratie.

Mai mult, autoritatile nu au anuntat ca ar fi retinut vreun responsabil pentru acest accident. Aceasta este cea mai mare tragedie din turism din ultimii 18 ani, considerata de jucatorii din turism al doilea cel mai tragic eveniment dupa prabusirea unei aeronave Tarom cu 60 de persoane la Balotesti in 1995. Cine se face responsabil de acest eveniment?

Nimeni nu isi asuma vreo vina pana acum, nicio persoana nu a fost retinuta de politie, iar autoritatile spun doar ca au demarat ancheta. Cazul scoate la iveala situatia haotica din turism si transporturi de calatori unde licentele sunt date prin incalcarea legilor. Fostul ministru al transporturilor Anca Boagiu a acuzat dur noua conducere, afirmand ca licentierea transportului de calatori se face „mafiotic“. In plus, pentru ca soferi romani nu sunt aspru penalizati pentru incalcarea regulilor de circulatie asa cum se intampla in Austria sau Germania, frecventa acestor accidente este mult mai mare. Romania este pe locul 5 la nivel european la frecventa accidentelor rutiere cu victime, desi parcul de masini este la jumatate fata de media UE, noteaza Ziarul Financiar.

Stapanul Vaii Pantalonilor face afaceri de zeci de milioane de euro in inima Carpatilor

Dietrich Bock a venit in Romania in urma cu 20 de ani, iar primul lucru pe care l-a facut a fost sa traseze in zapada locul unde va construi o fabrica de confectii de pantaloni cu 250 de angajati. Germanii de la Hugo Boss au plasat prima comanda, de 1,5 milioane de bucati, fara sa vada o singura pereche, scrie revista Business Magazin. Comenzile din partea brandurilor de haine premium si de lux din Europa au continuat apoi sa vina. Acum, cei doi asociati din Dietrich Bock und Partner conduc patru fabrici cu peste o mie de angajati in locul numit de localnici „Valea pantalonilor”, aflat chiar in inima Carpatilor. Impreuna cu cele din Germania, Ucraina si Italia, a ajuns la o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro, iar Bock isi propune ca in doi ani, pana se va pensiona, sa se apropie de 50 de milioane.

"Am vazut pe eticheta mai multor perechi de pantaloni Hugo Boss inscriptia made in Romania", spunea anterior pentru Business Magazin Andrei Alecu, unul dintre proprietarii francizei Hugo Boss, prezenta in tara prin cele doua magazine de la Constanta si in Bucuresti. Alecu nu stia unde sunt facute hainele Hugo Boss de Romania, pentru ca nemtii sunt destul de discreti in ce priveste productia brandului premium, potrivit Business Magazin.

Cat pierdem din pensie daca donam statului 300 lei pe an?

Cum economisim mai bine pentru pensie? Prin depozite bancare sau prin Pilonul III? Capital.ro prezinta in premiera o simulare paralela intre cele doua variante de economisire.

Putini romani stiu ca in prezent „doneaza” statului circa 300 lei anual fiecare. Si asta prin faptul ca nu acceseaza stimulentele oferite de autoritati in domeniul economisirii pentru pensii. Printr-o „donatie“ atat de mica, din banii de pensie se pot pierde sume considerabile. Dar sa vedem despre ce e vorba.

Cand vine vorba de pensie, doar unul din 20 de romani a luat in considerare varianta pensiei facultative (Pilonul III). Din cauza slabei culturi financiare, majoritatea romanilor considera ca cea mai buna varianta de economisire pentru pensie este in depozite bancare. Ceea ce se pierde din vedere si putini cunosc este faptul ca statul acorda deductibilitate totala in limita a 400 euro/an, atat la angajat, cat si la angajator, daca aceste sume sunt virate catre un fond de pensii facultative. Astfel, un salariat care ar alege sa contribuie lunar la Pilonul III porneste din start cu un avantaj de 13% fata de altul care alege sa economiseasca prin depozite bancare, potrivit Capital.ro.

"Boala" RCA se muta pe malpraxis. Sunt si cereri de despagubire de 4 mil. euro

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat saptamana trecuta un nou proiect de modificare al Legii malpraxisului, care va permite pacientilor sa obtina mai usor daune in urma unei erori medicale si sa nu mai ajunga in justitie de la inceput, prin stabilirea unei proceduri obligatorii de solutionare amiabila cu asiguratorul.

Pacientul nu va plati nimic in cursul procedurii, eliminandu-se taxa de 2.000 de euro pe care acesta trebuia sa o plateasca pentru experti. Plata o va face asiguratorul medicului, potrivit Agerpres, preluata de Wall-Street.ro.

Polita de asigurare in sistemul public va fi acoperita partial de catre angajator si se urmareste oprirea perpetuarii situatiilor din ultimii 2-3 de ani, cand mai multe spitale au avut conturile blocate sau cand au pierdut sume mari prin plata in solidar pentru despagubirile morale. In ceea ce ii priveste pe asiguratori, acestia vor putea sa negocieze despagubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se incheie contractul de asigurare, noteaza Wall-Street.ro.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: ”Avem usile larg deschise pentru investitori”

In septembrie 2011, un anunt venit din Cluj facea ocolul Romaniei si determina un tsunami de ”Breaking News” atat in presa online, cat si la televiziuni. Nokia inchide fabrica de la Jucu, unde lucrau peste 3.000 de angajati. Consecintele pentru mediul economic local, dar si national, vor fi dezastruoase – aceasta era concluzia la care ajunsesera mai toti analistii, liderii de sindicat si unii politicieni. Se faceau comparatii cu momentul plecarii Nokia din Germania si se cerea imperativ acordarea de salarii compensatorii la nivelul celor nemtesti, noteaza Forbes Romania in editia online.

Forbes Romania:  Cum vedeti dezvoltarea afacerilor din orasul pe care il conduceti?

Emil Boc: ”Orientarea orasului cu precadere catre domeniul serviciilor, dezvoltarea domeniului financiar-bancar, infrastructurii si a aeroportului international precum si mediul universitar ce ofera mana de lucru viabila pentru companii sunt doar cateva argumente ce pot sustine o dezvoltare pe termen mediu si lung.”

Topul celor mai buni angajati ai lanturilor de magazine. Cat a produs un salariat pe an

Un angajat al marilor lanturi de supermarketuri si hipermarketuri realizeaza pentru compania angajatoare pana la 3.500 de euro pe an. Unele magazine au un castig mult mai mic per angajat, dar asta depinde si de politica de investitii a lantului, informeaza Economica.net.

Marii retaileri din Romania aveau la finele anului trecut cu pana la 33% mai multi salariati decat cu un an in urma. Si totusi angajatul marilor lanturi a adus companiilor, in medie, intre 800 de lei si peste 15.700 de lei pe an. Diferenta mare dintre minimum si maximum e data in mare masura si de politica de extindere a retailerului, o parte dintre ei optand pentru investitii in detrimentul profitului.

In 2012, retailerul cu angajatii care au realizat cele mai mari profituri este Selgros. Compania avea anul trecut un numar mediu de 4.343 de angajati, cu 2,2% mai multi fata de anul anterior, profitul mediu realizat de un salariat fiind de 15.794 de lei.

Seful Air France-KLM Romania: "Azi trebuie sa aspiri sa ai profit, dar sa fii satisfacut daca iti acoperi cheltuielile". Cum vor arata avioanele viitorului

Din 2008 incoace, pasagerii si-au schimbat obiceiurile de calatorie, sustine country managerul grupului Air France-KLM, unul dintre cele mai mari din lume. Fie ca si-au redus sejururile de vacanta, calatoriile de business sau numarul deplasarilor la rudele din strainatate, industria aeriana a avut de suferit in ultimii cinci ani.

„Nu cred ca in momentul de fata putem spune ca vorbim despre profit. Si m-as mira ca in 2012-2013 sa avem companii aeriene care sa vorbeasca de profit. In momentul de fata, trebuie sa aspiri sa ai profit, dar sa fii satisfacut daca iti acoperi cheltuielile de operare. Asta se intampla de cand a venit cu criza”, a precizat Alexandru Dobrescu intr-un interviu acordat incont.ro.

Potrivit directorului general al grupului Air France-KLM in Romania si Republica Moldova, criza economica globala a schimbat obiceiurile calatorilor romani. „Factorul economic este foarte important pentru orice industrie. Sa ne uitam la datele statistice si la faptul ca in Romania sunt vreo 4,5 milioane de platitori de taxe. Noi il percepem pe platitorul de taxe ca fiind persoana cu posibilitati”, a explicat managerul pentru Incont.ro.

Arabia Saudita muta inceputul weekend-ului

Arabia Saudita vrea sa adopte o schimbare importanta si sa mute wekend-ul incepand cu ziua de vineri (si pana sambata), si nu de joi, cum se intampla pana acum, informeaza BBC. Modificarea va aduce Arabia Saudita in rand cu celelalte tari vecine din regiune, facand mai usoara coordonarea afacerilor, cat si a zilelor in care bancile au program cu publicul. O propunere similara a mai fost lansata in 2007, dar a fost respinsa. Decretul regal va intra in vigoare saptamana aceasta. Omanul a trecut si el luna trecuta la formatul de weekend care incepe sambata, asa ca Arabia Saudita ramasese singura tara dintre cele sase ale Consiliului Cooperarii din golf, care nu adoptase noul calendar. Potrivit unui comunicat al agentiei de stiri saudite, SPA, schimbarea, decretata de catre regele Abdullah, “a fost facuta pentru a pune capat efectelor negative si a pierderilor economice asociate in mare parte cu variatia zilelor de lucru dintre departamentele locale si omoloagele lor regionale si internationale”.

Samsung castiga in fata Apple, intr-un proces privind sincronizarea datelor

Apple a pierdut apelul initiat intr-un tribunal japonez, in care pretindea ca Samsung Electronics ar fi incalcat un patent de sincronizare a muzicii si a datelor video pe tabletele si smartphone-urile sale Galaxy, transmite Bloomberg. Samsung a primit cu bucurie decizia Curtii, declarandu-si multumirea prin Yasukuni Ogiwara, un purtator de cuvant al companiei. Cei doi mari producatori de telefoane mobile inteligente au reportat fiecare victorii in disputele pe patente, care se desfasoara in acelasi timp pe patru continente. Primii care au dat startul lungului sir de procese sunt cei de la Apple, care i-au acuzat pe sud-coreeni ca le copiaza produsele. Companiile se lupta pentru dominarea unei piete a gadgeturilor mobile estimate anul trecut la 346 miliarde de doalri. Potrivit datelor furnizate de firma de cercetare Strategy Analytics, Samsung are o cota de piata de 33%, in timp ce Apple detine 18%.

Emirul Qatarului abdica si preda puterea fiului sau, printul mostenitor

Emirul Qatarului vrea sa cedeze puterea fiului sau, incalcand astfel traditia, a transmis luni televiziunea de stat Al Jazeera, citata de Financial Times. Potrivit postului TV, Seicul Hamad bin Khalifa al-Thani si-a anuntat familia ca are de gand sa predea puterea printului mostenitor, Seicul Tamim bin Hamad al-Thani. Emirul se va adresa popurului marti dimineata, pentru a-si face publica decizia. O astfel de abdicare voluntara a unui monarh ajuns pe tron datorita legaturii de sange este foarte rara in Golf, iar in Qatar, in mod special, nu a mai avut loc de generatii intregi. Diplomatii sustin ca emirul, in varsta de 61 de ani, care a ajuns la putere printr-o lovitura de stat fara victime, in 1995, isi doreste prin aceasta o mai mare stabilitate in tara. Planul de succesiune presupune, de asemenea, inlaturarea prim-ministrului, Seicul Hamad bin Jassim al-Thani, care a jucat un rol de baza in evolutia Qatarului. Tara, care este un aliat al SUA si gazduieste o importanta baza militara americana, a inceput sa-si consolideze importanta pe plan regional, sustinand gruparile rebele din Libia si Siria.

2013, anul start-up-urilor

Termenul de start-up, omniprezent astazi cu precadere in mediul online, a inceput sa fie folosit in limbajul comun in anii ’90, arata CNN. Insa lucrurile s-au schimbat considerabil din acele vremuri. Daca pana acum, orice tanar cu o diplama in informatica putea avea pretentii la salarii enorme si locuri de munca sigure, investitorii nu se mai grabesc acum sa arunce cu banii in orice idee lansata pe Internet. Insa spiritul inovatiei nu a apus inca. In camere de camin sau garaje, birouri minuscule sau cafenele care ofera conexiune la Internet, ideile bune se nasc in continuare si ar putea, unele dintre ele, sa revolutioneze lumea. CNN prezinta o lista a celor mai promitatoare start-up-uri din prezent, din domenii dintre cele mai variate, ca IT, jocuri video, crowdsourcing sau imprimare 3D. Insa si domeniile cu vechime, precum educatia, finantele si sanatatea vor trece cat de curand prin schimbari majore, datorita aparitiei cursurilor online sau a monedelor virtuale de tip Bitcoin.