Fondul de Garantare are 3 mld. lei pentru despagubiri in caz de falimente bancare

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) avea la sfarsitul anului 2012 disponibilitati de aproape 3 mld. lei (670 mil. euro) cu care ar putea sa intervina pentru a despagubi deponentii daca o banca ar intra in faliment. Potrivit raportului anual al Fondului, citat de Ziarul Financiar, disponibilitatile din 2012 au depasit cu 650 mil. lei nivelul de la sfarsitul anului 2011, fiind de aproape sase ori mai mari decat com­pen­satiile platite deponentilor garantati in cazul a sapte banci intrate in faliment in ultimii 12 ani, reprezentand circa 500 mil. lei. Pe parcursul anului 2012, in Romania nu s-au inregistrat probleme cu nicio institutie de credit din sistem, astfel ca nu a fost necesara interventia FGDB prin plata de compensatii, ultima obligatie a Fondului pentru astfel de plati pentru deponentii bancilor in faliment expirand, conform legii, in ianuarie 2010.

Alexandra Gatej, presedinte la CFR Calatori: Compania este intr-o situatie dificila care nu mai suporta amanare

CFR Calatori, unul dintre colosii economiei romanesti, se afla intr-o situatie critica din punct de vedere al lichiditatilor. Alexandra Gatej, presedintele Consiliului de Administratie al CFR Calatori si unul dintre managerii privati aflati la conducerea unei companii de stat, vorbeste intr-un interviu acordat www.wall-street.ro despre strategia prin care compania ar putea reduce datoriile istorice acumulate si sansele romanilor de a beneficia de o calatorie civilizata cu trenul in urmatorii 5 ani. Potrivit Alexandrei Gatej, CFR Calatori se afla intr-o situatie foarte dificila din punct de vedere al lichiditatilor, care nu mai suporta amanare. „Aceasta companie a acumulat datorii uriase in ultimii ani si sunt cateva elemente care au contribuit la acest lucru. Primul dintre acestea este nivelul subventiei. Statul se angajeaza sa ofere serviciul de transport al calatorilor si, facand acest angajament, se obliga la plata unei subventii. Subventia este un venit pentru CFR Calatori, este substantiala – mai mult de 60% - insa principiul care nu a fost mai niciodata respectat cu exceptia unui singur an – 2011 – a fost ca un Guvern trebuie sa isi permita sa aiba atata cale ferata cata poate plati.” Citeste interviul integral pe www.wall-street.ro.


A refuzat un salariu de 7.000 dolari la Valentino in New York ca sa se intoarca in Romania

Madalina Pascu a inceput facultatea de comert din cadrul ASE Bucuresti, dar a plecat sa studieze comert la universitatea din Venetia. Ulterior, a facut doi ani de specializare intr-un departament de comert exterior din Italia si a primit, prin intermediul facultatii, un internship in vanzari la Valentino la New York: „Acolo am invatat ce inseamna sa fii structurat”. “Cand vezi cum sunt oamenii de acolo, incepi sa apreciezi foarte mult Romania si modul in care noi acordam timp traditiilor si familiei. Stilul nostru de viata e foarte diferit. Americanii sunt foarte reci, iar succesul lor sta in disciplina pe care o impun si lipsa de permisivitate. De exemplu, directoarea de vanzari avea 27 de ani si era acolo pe merit si ambitie”, explica Madalina Pascu. Desi a refuzat o oferta de salariu de 7.000 de dolari la New York dupa terminarea intenshipului, astazi Madalina Pascu conduce activitatile Salestrust.eu in Romania, companie responsabila de instruirea oamenilor de vanzari din companii. Firma a avut pana acum circa 40 de cursanti, pretul unui training poate ajunge la 15.000 de euro pentru o perioada de trei ani, potrivit www.businessmagazin.ro.

Incepe constructia unui nou mall in Bucuresti

Camioane pline cu moloz ies de doua saptamani pe poarta fostei fabrici textile Dacia din cartierul Bucurestii Noi, acolo unde se vor incepe in curand lucrarile de constructie la un nou mall. Companiile canadiene Benevo si CD Capital Partners, care au anuntat ca in aceasta vara va incepe constructia proiectului Victoria City Lifestyle Retail Center, au demarat lucrarile de demolare si curatare a terenului din imediata apropiere a statiei de metrou Jiului.  „Benevo a finalizat recent un acord de finantare cu Alpha Bank si asteapta deschiderea acestui mall mult asteptat. Suntem in negocieri avansate pentru achizitia de terenuri in Bucuresti, iar ca rezultat, ne asteptam ca pana in in 2014, Benevo sa detina mai multe proiecte in Bucuresti”, declara Michael Topolinski, CEO Benevo Capital, preluat de www.economica.net.

Cum au facut trei romani peste 1 mld. euro din bricolaj

Dedeman, Arabesque si Ambient, companiile de bricolaj si distributie de materiale de constructii infiintate in urma cu 20 de ani de antreprenorii romani Dragos Paval, Cezar Rapotan si Ioan Ciolan, au realizat anul trecut venituri cumulate de 1,042 miliarde de euro, ocupand primele trei pozitii in clasamentul pietei de profil. Cele trei companii care au aproape 10.000 de angajati au raportat si profit anul trecut, intr-o piata extrem de concurentiala in care mai sunt prezenti jucatori straini precum Praktiker (Germania), Bricostore (retea franceza preluata recent de britanicii de la King­fisher), BauMax (Austria) sau Hornbach (Germania), noteaza Ziarul Financiar.

Schimbari pentru soferii din Romania: Apare o noua lege

Ministerul Afacerilor Interne trebuie sa transpuna in legea romaneasca Directiva 2011/82/UE, care priveste facilitarea schimbului transfrontalier de informatii privind incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera. Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa asigure intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege si a actelor administrative necesare pentru transpunerea directivei in legislatia nationala, pana la data de 7 noiembrie 2013. In consecinta MAI a propun un proiect de lege care sa faciliteze schimbul de informatii dintre state atunci cand au loc accidente sau cand se incalca normele rutiere in una din doua situatii: masina este inmatriculata in alt stat si este intr-un accident in Romania sau soferul incalca regulile de circulatie in Romania sau masina este inmatriculata in Romania si este implicata intr-un accident in alt stat membru sau soferul incalca regulile de circulatie din tara respectiva, potrivit www.capital.ro.

Paradisul luxului s-a mutat din Europa. Rolls-Royce, cu ochii pe pietele din Manila si Hanoi

Rolls-Royce Motor Cars si-a propus sa vanda cate 20 de sedanuri anual in Filipine, ca urmare a cresterii numarului de milionari din Asia, relateaza Bloomberg. Divizia de lux a grupului BMW va deschide un showroom in capitala tarii, Manila, in cel de-al patrulea trimestru, a declarat directorul regional al companiei, pe zona Asia-Pacific, Paul Harris. Producatorul auto a mai deschis anul acesta showroomuri in Bangkok si Taiwan, planuind sa ajunga si in Hanoi (Vietnam), in decursul urmatoarelor sase luni. “Ne aflam la inceputul unei cresteri care pare sa continue. Dat fiind mixul de stabilitate, crestere economica si climatul general de afaceri, ar fi o greseala din partea noastra sa nu venim acum in Filipine”, a declarat Harris, dupa semnarea contractului din Manila. Producatorul britanic vrea sa compenseze prin vanzarile din Asia cererea scazuta cu care se confrunta in Europa, unde criza a taiat pofta de cumparaturi a bogatilor.

Samsung a dezvaluit tableta care ruleaza cu doua sisteme de operare

Tableta Ativ Q, de la Samsung, opereaza, pe rand, atat cu Windows 8, cat si cu Android, scrie BBC. Ativ Q are un ecran de 13,3 inci (sau 33,8 centrimetri) si dispune de un stylus si de o tastatura ce poate fi desfasurata pentru tastat sau se poate comporta asemenea unui stand. Dar cel mai important lucru este ca utilizatorii pot comuta intre cele doua sisteme de operare. Asus a anuntat recent propria tableta-laptop, care foloseste atat sistemul Microsoft, cat si pe cel de la Google, iar analistii spun ca acest trend urmeaza a fi preluat si de alte firme din domeniu. “Este foarte eficient din punct de vedere al costurilor pentru producatorii care doresc sa ofere plus valoare, intr-un moment in care este foarte greu sa mai gasesti diferente intre produse”, spune Chris Green, analist tehnologic la Davies Murphy Group.

Cum poate NSA sa aiba acces, legal, la datele americanilor, fara mandat

Mai multe documente securizate au fost depuse la tribunal in cazul folosirii datelor personale ale internautilor americani de catre NSA (Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite), informeaza The Guardian. Din acestea rezulta ca exista o serie de proceduri care permite serviciilor secrete americane sa supravegheze si sa monitorizeze schimbul de comunicatii de pe teritoriul tarii, dar si sa se foloseasca de informatiile gasite, chiar daca le-au parvenit din greseala sau fara a se folosi un mandat de obtinere. Ziarul britanic The Guardian publica doua dintre aceste documente, semnate de catre ministrul de justitie in 2009, care prezinta detaliile si procedurile pe care NSA trebuie sa le urmeze, pentru a viza inclusiv supravegherea persoanelor din afara Statelor Unite.

Telegraph: Influenta Germaniei asupra Europei se apropie de final

Germania si-a atins apogeul, iar hegemonia sa din Europa nu este mai mult decat o putere iluzorie, datorata unor avantaje efemere ce vor fi in curand depasite, scrie The Telegraph. Potrivit publicatiei britanice, datele demografice joaca un rol esential, asa ca in urmatorii cinci ani Germania imbatranita va avea aceeasi soarta ca Japonia. Mai mult, peste 20 de ani, Franta si Marea Britanie si-ar putea relua suprematia detinuta in secolul 19 si rolurile de puteri dominante ale Europei. Raportul Comisiei Europene din 2012 asupra imbatranirii arata ca populatia Germaniei se va diminua considerabil in urmatoarea jumatate de secol, de la 82 milioane de locuitori, la 66 de milioane, din cauza structurii sociale care duc la o rata mica a natalitatii. In acelasi timp, populatia din Franta si Marea Britanie va creste, ajungand la 74, respectiv 79 milioane de cetateni.

Utilizatorii Instagram pot incarca videoclipuri de 15 secunde in retea

Instagram vrea sa se dezvolte si sa nu mai fie privit drept un serviciu in care utilizatorii nu pot face mai mult decat sa impartaseasca fotografii. Potrivit CNN, compania a anuntat joi ca cei 130 de milioane de useri vor avea acum posibilitatea sa filmeze si sa distribuie clipuri de 15 secunde. Noua caracteristica va fi disponibila pentru utilizatorii din intreaga lume care folosesc sistemele de operare iOS sau Android, ca un update gratuit al aplicatiei Instagram deja instalate. De fapt, aplicatia arata la fel in continuare, singura modificare vizibila fiind adaugarea unui mic buton de video, care duce in modul de filmare. Modificarea a fost anuntata de catre CEO-ul si cofondatorul companiei, Kevin Systrom, cu ocazia unei conferinte de presa tinute la sediul Facebook, care a cumparat Instagram anul trecut. Introducerea caracteristicii a fost indelung asteptata si pune Instagram in competitie directa cu Vine, aplicatia similara a celor de la Twitter, care ofera spatiu insa numai pentru filmulete de sase secunde.