Romania incheie epoca Basescu cu un PIB dublu si cu 430 de kilometri de autostrada in plus

Bilantul ultimului deceniu in care Traian Basescu a fost presedinte arata ca PIB-ul, exporturile si salariul mediu din Romania s-au dublat, in timp ce reteaua de autostrazi a crescut de trei ori, avand la finalul anului trecut cu 431 kilometri in plus fata de 2005. Pe de alta parte, lipsa locurilor de munca si dezindustrializarea din ultimul deceniu au „fortat“ peste 2,3 milioane de romani sa plece la munca in strainatate, in incercarea de a dobandi un nivel de trai mai bun, noteaza www.zf.ro.

Romanul care si-a construit un Imperiu online, dar nu are masina si sta in chirie. Cum si-a speriat vecinii cand avea 10 ani

Un tanar roman de doar 28 de ani si-a construit o firma ce se intinde in toata lumea ca o retea si lucreaza cu cele mai mari televiziuni din Europa. Aceasta e povestea unui CEO care si-a inceput ascensiunea de pe bancile scolii. Emi Gal nu a avut noroc, ci a stiut sa-si atraga norocul si sa-l anticipeze. A pornit totul din adolescenta, 100% de capul lui. Iar azi este un model de afacere de succes - dar mai ales, de om. Face bani multi si continua sa traiasca cu bani putini. Puterea si banii nu i-au luat mintile: isi pastreaza autenticitatea, e un model de fiu, frate, partener de viata. Un fiu de Romania luminos, optimist si liber, noteaza www.stirileprotv.ro.

Sarbatorile reinvie creditele de consum

Cele mai mari patru banci din Romania, BCR, BRD, Raiffeisen si Banca Transilvania, desfasoara campanii de promovare a creditelor de nevoi personale, un produs care devenise mai degraba marginal de la debutul crizei financiare, in 2009. Bancile din Romania reincep sa se miste in zona imprumuturilor de consum. Dobanzile anuale efective au scazut, in unele cazuri, si sub 10%, in timp ce liderii sistemului bancar au demarat campanii de promovare a creditului de nevoi personale, scrie www.capital.ro.

Secretul productivitatii nemtesti: de ce in Germania se munceste mai putin, dar se produce mai mult?

Nemtii sunt recunoscuti pentru automobilele lor fiabile, pentru potenta economica si pentru munca bine facuta. Toti stim ca in Germania munca da alte rezultate, iar productivitatea iese din grafice. Se spune ca nemtii sunt harnici si muncesc mult. In realitate, angajatii germani muncesc in medie 35 de ore pe saptamana (7 ore pe zi), sub nivelul pe care alte mari economii il mentin in piata muncii. Nemtii beneficiaza 25-30 de zile de concediu platit pe an si un sistem de protectie al muncii fara comparatie la nivel global, potrivit www.wall-street.ro.

Antreprenorul brasovean pe care criza l-a facut milionar: „Cerul este limita”

La 34 de ani, antreprenorul brasovean Horatiu Tepes este, prin compania sa, Bilka, liderul pietei de produse pentru acoperisuri. A plecat la drum in urma cu sapte ani, avand drept capital imaginea sa pe seama careia a atras creditul din partea furnizorilor, iar cifra de afaceri a crescut cu 40% pe an. Acum are 130 de angajati, hale de productie cat cinci terenuri de fotbal, vanzari ce ar urma sa treaca anul acesta de 30 de milioane de euro si planuri ca in cativa ani sa deschida fabrici peste hotare, noteaza Business Magazin.

Negritoiu: ASF nu aproba tarifele RCA. Piata este dezechilibrata

Tarifele RCA sunt doar notificate catre ASF, si nu aprobate de institutie, a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu, care spune ca piata de profil se afla intr-un "dezechilibru" din cauza ca asiguratorii platesc, in medie, 117 lei la 100 lei incasati din prime subscrise."In prezent, rata combinata a daunei, care este de 117%, ne arata un dezechilibru. Corectarea lui nu presupune automat o majorare a preturilor, poate sa insemne si reducere de costuri. Dar dezechilibrul va trebui corectat", a declarat Negritoiu, citat de www.gandul.info.

Rusia renunta la gazoductul South Stream, care ar fi alimentat Europa ocolind Ucraina. Putin: “Daca UE nu doreste realizarea acestui proiect, el nu va fi realizat”

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni seara ca Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opunerii Bulgariei, relateaza agentia de presa ruseasca Tass, in pagina electronica. Putin a apreciat ca pozitia Uniunii Europene in legatura cu proiectul South Stream nu este constructiva si din acest motiv Rusia isi va reorienta resursele catre alte state.

Rusia a contribuit la finantarea actiunilor de protest din Romania fata de gazele de sist

Compania rusa Gazprom a contribuit la finantarea actiunilor de protest din Europa, inclusiv din Romania, fata de exploatarea gazelor de sist, scrie cotidianul The New York Times, citand oficiali romani si lituanieni. Gazprom, un gigant in domeniul energiei aflat sub controlul statului rus, are in mod clar interesul de a impiedica tari dependente de gazele rusesti sa dezvolte surse alternative de energie, pastrandu-si astfel piata energetica si mentinand un instrument puternic de politica externa pentru Kremlin, explica oficiali citati de The New York Times.

Socialistii din R.Moldova, clasati pe primul loc la alegerile parlamentare, vor referendum pentru aderarea tarii la Uniunea Eurasiatica si denuntarea Acordului cu UE

Partidul Socialist din Republica Moldova, clasat pe primul loc in urma scrutinului parlamentar, intentioneaza sa propuna organizarea unui referendum privind aderarea tarii la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan si pentru denuntarea Acordului de asociere cu UE. "Socialistii, care au sustinut permament aderarea la Uniunea Vamala, au castigat alegerile, confirmand ca beneficiaza de increderea alegatorilor", a declarat liderul formatiunii, Igor Dodon, relateaza RIA Novosti.