Ziarul Financiar: Restructurarea si transformarea BCR vor fi capodopera mea ca manager, spune bancherul ceh format in America, angajat de Erste sa curete cea mai mare banca locala

Tomas Spurny se angajeaza ca va sta la BCR atat cat va fi nevoie pentru a preda o banca curata, scrie Ziarul Financiar. O institutie de credit precum BCR, care controleaza 10% din reteaua nationala de sucursale, 20% din active, credite sau depozite si care concentreaza 15% din angajatii sistemului, nu poate fi atat de greu de redresat, ci are nevoie doar de ceva timp, de un management puternic si de o schimbare de cultura, afirma Tomas Spurny, presedintele executiv al celei mai mari banci de pe piata. Programul intensiv pe care a inceput sa-l implementeze echipa lui Spurny asistata de expertii firmei americane de consultanta Bain inseamna schimbarea modelului de business al BCR si reorganizarea bancii pana in profunzime, noi abordari atat pe corporate, cat si pe retail, precum si realizarea unei platforme puternice de management al creditelor neperformante care sa scoata cat mai multi bani dintr-un portofoliu de pana la 4 mld. euro. Intr-un orizont de timp de 18 luni trebuie executate pachete de masuri cu tinte precise si care intra in sarcina unor echipe dedicate, coordonarea si managementul intregului proces fiind o mare provocare.

Capital: Cum se traieste in tara cu TVA-ul similar Romaniei

Strazi aglomerate, trafic sufocant, terase si restaurante pe jumatate pline, restaurari de monumente in numele turismului, tineri someri care-si cauta alte nise pentru a avea un job care sa le asigure traiul zilei de maine, somaj de aproape 16% (cea mai ridicata rata din ultimii ani) si TVA de 23%, dar si turism cu o contributie de aproape 10% la PIB-ul tarii. Cam asa se prezinta Portugalia pentru un turist, arata Capital.ro intr-un reportaj. Una dintre economiile ”capricioase” ale Uniunii Europene, Portugalia se confrunta de cativa ani cu probleme, iar acest lucru si-a pus amprenta pe populatie, in special, pe tineri. Mai mult, somajul de aproximativ 38% in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, i-a ambitionat de portughezi sa-si gaseasca nise in propria lor tara pentru a avea un loc de munca. De cele mai multe ori, aceasta nisa apartine segmentului de servicii unde, de altfel, lucreaza peste 60% din populatia activa a tarii, aproape dublu fata de inceputul anilor 2000, scrie Capital.ro.

Wall-Street.ro: Tragedia UE. Piata muncii este cucerita de "gladiatorul asiatic"

Somajul in zona euro a atins recent un nivel record, 19 milioane de europeni neavand un loc de munca, iar potrivit analistilor trendul este in mod cert de crestere. Peste ocean insa, SUA au reusit sa inverseze tendinta de majorare. Ce solutii se gasesc si pentru Uniunea Europeana? Somajul in zona euro a atins un nou maxim in ianuarie, in contextul in care masurile de austeritate luate pentru a preveni criza datoriilor au adancit recesiunea, informeaza Wall-Street.ro. Astfel, rata somajului in cele 17 tari ale zonei euro a urcat in ianuarie de la 11,8% la 11,9%, potrivit datelor publicate de Eurostat, citate de Bloomberg. Daca in Statele Unite, somajul este pe un trend descendent, in Europa nu se intrevede prea curand o speranta de diminuare, in contextul in care tari precum Spania, Portugalia, Grecia si chiar Italia se confrunta cu rate record. In opinia economistului Adrian Mitroi, piata muncii din Europa este foarte diferita de cea americana si nu raspunde in prezent la stimuli pentru ca este cucerita de "gladiatorul asiatic", arata Wall-Street.ro.

incont.ro: Un nou scandal in industria alimentara. Ikea retrage, din 23 de tari, prajituri contaminate cu materii fecale

Gigantul suedez in domeniul mobilierului Ikea a anuntat marti ca retrage din restaurantele sale aflate in 23 de tari tarte pe care autoritatile sanitare chineze au gasit bacterii ce atesta, in general, o contaminare cu fecale, relateaza AFP, preluata de Incont.ro. Ikea a declarat pentru AFP ca a adoptat aceasta decizie dupa ce vamesii chinezi au distrus aproape 1.800 de prajituri cunoscute sub numele de "chokladkrokant" ("crochete de ciocolata", o tarta cu migdale si ciocolata, crema de unt si caramel) interceptate in portul Shanghai, in noiembrie.

Stirileprotv.ro: Cu indemnizatiile intacte, parlamentarii reduc salarii si vor sa concedieze femeile de serviciu

Deputatii se gandesc sa dea afara peste 100 de femei de serviciu, tehnicieni sau soferi, iar senatorii au taiat deja din lefurilor subalternilor. Alesii, in schimb, nu s-au mutat din hoteluri si nici nu si-au redus indemnizatiile, asa cum promiteau. Cei aproape 600 de parlamentari au gasit solutia ca sa se incadreze in bugetul prea mic pentru numarul lor mare: vor face economii cu angajatii. Din 731 de angajati, femei de serviciu, tehnicieni, personal administrativ sau soferi, presedintele Camerei Deputatilor impreuna cu liderii grupurilor parlamentare cauta viitori someri. In perioada urmatoare, deputatii vor sa refaca organigrama si sa reduca numarul celor care ii ajuta in activitatea lor. Vizati sunt cei in prag de pensionare, colaboratorii externi sau cei care cumuleaza pensia cu salariul, potrivit Stirileprotv.ro.

ZF Corporate: Cum sa platesti cu telefonul mobil in supermarket cu bani primiti printr-un SMS din Spania sau Italia

Compania romaneasca DataTEK va lansa la jumatatea lunii martie un sistem care le permite romanilor plecati la munca in Italia, Spania sau alte tari sa le transmita rudelor din tara cupoane de cumparaturi in valoare de 100 sau 200 de lei prin intermediul telefonului mobil, informeaza Ziarul Financiar.

Mediafax.ro: Masuri anticriza in zona euro. Ministrii de Finante din UE au aprobat un control mai strict al bugetelor nationale

Ministrii europeni de Finante au aprobat marti un pachet legislativ care mareste prerogativele Comisiei Europene in privinta controlului asupra bugetelor nationale ale tarilor din zona euro. Decizia, luata in unanimitate, nu este surprinzatoare, avand in vedere acordul politic de la sfarsitul lunii februarie, intre Parlamentul European si presedintia irlandeza a UE, scrie Mediafax.ro. Pachetul legislativ trebuie sa fie aprobat in plenul Parlamentului European, saptamana viitoare, pentru a intra in vigoare, si are rolul de a evita declansarea unor noi crize in zona euro. Astfel, toate tarile din zona euro trebuie sa prezinte proiectele de buget pentru anul urmator Comisiei Europene si Eurogroup, inainte de jumatatea lunii octombrie.

BBC: Hugo Chavez moare la 58 de ani si lasa Venezuela intr-o incertitudine economica

 Doctorul Jose Rafael Marquina, un venezuelean stabilit in Miami, a fost unul dintre cei mai urmariti oameni din Venezuela, in ultimele zile, noteaza BBC. El a avut numeroase aparitii publice in care detalia starea de sanatate a fostului presedinte, Hugo Chavez, subliniind in repetate randuri faptul ca boala de care liderul venezuelan suferea ii era una fatala. “Chavez s-a ocupat de boala sa in aceeasi maniera in care s-a ocupat si de tara, improvizand”, a spus doctorul. Fostul presedinte era cunoscut pentru felul extravagant in care lua decizii privind situatia nationala, cel mai adesea spontan si, uneori, chiar in cadrul propriului show TV saptamanal. Inclinatia lui Chavez spre solutiile de ultim moment, de genul devalorizarii monetare si a exproprierii firmelor private au facut mai mult rau decat bine economiei nationale, a carei situatie nu este nici in prezent pe deplin clara, arata BBC.

CNN: China, nevoita sa schimbe strategia de crestere economica. Principala hiba? Incurajarea consumului
 
Guvernantii chinezi trebuie sa schimbe cursul tarii de la o economie bazata pe export si investitii, la una sustenabila, orientata spre consum. Tranzitia nu va fi insa una usoara si ar putea lua zeci de ani, pentru a fi indeplinita, mai ales ca ultimele masuri pentru incurajarea consumului national nu s-au bucurat de succesul scontat, noteaza CNN. In anii ’90 s-a incercat concentrarea pe o educatie mai buna. Desi 19% dintre chinezii sub 30 de ani detin astazi o diploma universitara, solutia nu si-a aratat roadele si la nivel economic. Oamenii sunt nevoiti sa economiseasca mai mult pentru a-si permite o locuinta, avand in vedere inflatia ridicata. Potrivit analistilor, problema ar consta in diferenta mare dintre cele doua clase sociale aflate la extreme, o diferenta ce se intalneste doar in tarile africane. Drept urmare, singurul remediu ar putea fi “nivelarea” situatiei economice dintre saracii si bogatii tarii, relateaza CNN.

Bloomberg: Situatia aeronavelor Boeing 787 devine subiect de melodie rap

Dupa ce intreaga flota a avioanelor Boeing Dreamliner 787 a fost adusa la sol, din cauza problemelor tehnice, pilotul indian Anjum Chabra s-a hotarat sa isi exprime supararea intr-o melodie rap. “Nu mai exista zboruri pentru mine, asa ca nu mai ajung in Singapore / Nu mai exista cazinouri pentru mine, asa ca nu mai am nici bani. (...) Ce fel de pilot mai sunt si eu / Daca stau toata ziua acasa si nu mai ajung sa zbor”, sunt doar cateva dintre versurile melodiei pe care cantaretul de ocazie a postat-o pe YouTube. Potrivit Bloomberg, nemultumirea indianului este impartasita si de restul pilotilor, care se antreneaza intens pentru conducerea unei noi aeronave si, cel mai adesea, sunt limitati la cunoasterea unui singur model, ca sa reduca riscul aparitiei unor greseli, atunci cand se afla in cabine diferite. Incepand din 16 ianuarie, cand intreaga flota Dreamliner 787 a fost adusa la sol, pilotii au fost nevoiti sa isi petreaca timpul in simulatoare de zbor sau discutand cu studentii.

Financial Times: Samsung investeste in concurenta: cumpara 3% din compania Sharp
 
Sud-coreenii de la Samsung ua decis sa achizitioneze o parte din grupul Sharp. Investitia se ridica la 107 milioane de dolari pentru trei procente din companie. Samsung devine, astfel, unul dintre actionarii principali, conform Financial Times. Cele doua firme activeaza impreuna pe piata televizoarelor si a ecranelor LCD. Anuntul este asteptat sa fie facut public astazi si presupune ca Sharp sa furnizeze Samsung ultimele modele in materie de ecrane LCD pentru televizoare si smartphone-uri. In schimb, miscarea ar aduce grupului japonez capitalul de care are atata nevoie, dupa ce a inregistrat pierderi record in ultimul an fiscal. Reprezentantii celor doua firme au refuzat sa comenteze acordul, scrie FT.