Capcana creditului in lei: scapi de riscul valutar, dar dai de altul la fel de mare, cel mai mare grup polonez de retail ar putea intra in Romania si care sunt cele mai ieftine abonamente la telefon
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Capcana creditului in lei: scapi de riscul valutar, dar dai de altul la fel de mare
Bancherii ne invita sa luam credite in lei, "fara risc valutar", cu ocazia recentelor scaderi de dobanda. Totusi, creditele in moneda nationala nu sunt lipsite de riscuri si viitorul debitor trebuie sa se asigure ca are suficiente resurse pentru a face fata capriciilor leului. Mult-asteptata scadere a dobanzilor la creditele in lei s-a aratat la fata si in Romania, la cinci ani de la declansarea crizei financiar-economice. BNR a scazut dobanda cheie, pe fondul unei inflatii in scadere, in mai multi pasi, de la 5,25% (pana in iulie 2013), la 3,75% in ianuarie 2014, fapt ce a facut si ca referintele de pe piata interbancara sa o ia in jos. Cotatiile Robor la 3 luni si 6 luni au ajuns de la 4-5%, la 2%, respectiv 2,6%. De aceste scaderi s-au bucurat, in principal, cei care aveau credite in derulare cu dobanzi variabile, potrivit www.economica.net.
Cel mai mare grup polonez de retail incepe sa se uite cu atentie la Romania
Biedronka, lantul polonez de supermarketuri care numara 2.400 de magazine si are afaceri anuale de 7,7 mld. euro, analizeaza intrarea pe piata locala de retail prin preluarea unei retele din esalonul doi. Piata locala de comert este dominata de giganti germani - grupul Schwarz cu Kaufland si Lidl - si francezi – Carrefour si Auchan - cu afaceri de sute de milioane sau chiar peste un miliard de euro. Intrarea in Romania a polonezilor de la Biedronka se poate face astfel printr-o achizitie a unei retele din esalonul doi, cum este cazul lantului de supermarketuri Profi, controlat de fondul polonez de investitii Enterprise Investors, sau Mega Image, detinut de grupul belgian Delhaize, noteaza Ziarul Financiar.
Unul dintre cei mai activi constructori straini cauta cumparator pentru afacerile din Romania
Compania de constructii cu capital austriac Alpine, intrata in insolventa in septembrie 2013 – la trei luni dupa declansarea falimentului companiei-mama din Austria, are ca strategie de redresare a afacerilor locale vanzarea activelor catre un investitor. „Strategia de redresare a companiei in Romania este bazata pe desprinderea Alpine SA de grupul austriac si functionarea independenta. Incercam sa identificam un investitor care sa preia capitalul si sa finanteze compania. Avem in atentie salvarea locurilor de munca si readucerea Alpine SA in circuitul economic“, a declarat Rudolf Vizental, Managing Partner in cadrul Casei de Insolventa Transilvania (CITR), care se ocupa si de reorganizarea unor alte firme de constructii precum Romstrade, Concefa, Amarad, ICIM sau grupul Euroholding, scrie www.capital.ro.
Cat pierd transportatorii din cauza viscolului. Doua milioane de euro stau blocati la "Mama Mare"
Marfa in valoare de aproape doua milioane de euro sta blocata in judetul Bacau, unde aproximativ 200 de TIR-uri asteapta ca restrictiile de circulatie sa fie ridicate, a precizat Augustin Hagiu, consultant in transporturi, luni, la Gandul LIVE. "Ultima informare pe care am primit-o venea de la Bacau. Intr-un popas care se cheama Mama Mare, circa 200 de TIR-uri asteapta sa inceapa tranzitarea catre Bucuresti (...) Valoarea marfurilor este de circa 2 milioane de euro", a declarat Hagiu, adaugand ca marfa blocata consta in materii prime din zona lemnului si a textilelor. Daca interventia autoritatilor va fi in continuare la fel de "modesta", finele saptamanii ar putea gasi magazinele cu rafturile goale, avertizeaza Hagiu.
Cele mai ieftine abonamente la Cosmote, Orange, Vodafone si RCS-RDS
Concurenta pe zona telecom se anunta a fi mult mai puternica in 2014. Un jucator de talia RCS-RDS abordeaza piata cu o oferta interesanta care a atras atentia multora. Sunt deja persoane interesate sa treaca pe oferta lor de abonamente, dar singura retinere ramasa este legata de aria de acoperire. De exemplu, abonamentul Cosmote Free S este de 8.8 euro pe luna si include 100 de minute nationale / internationale in Zona 1, nelimitat la minute in retea, nelimitat la SMS-uri in retea, nelimitat catre Romtelecom, 100 MB trafic de date la viteze 3G de pana la 21.6 Mbps si nelimitat la 32 Kbps, aplicatia RadarMe. Gasiti mai multe oferte pe www.romanialibera.ro.
HR Insider: Ce fel de beneficii cer angajatii cand companiile nu au bani de salarii mai mari?
Sefii care stiu sa ofere feedback angajatilor in cadru informal, fie el pozitiv sau negativ, vor reusi sa ii retina in companie pe angajatii valorosi – aceasta este una dintre concluziile celei de-a opta editii a dezbaterii HR Insider, un eveniment periodic realizat de platforma online de stiri cu plata ZF Corporate. „Pe langa cadrul formal in care managerul discuta fata in fata cu angajatul, tinerii angajati apreciaza feedback-ul la o cafea sau la un ceai, adica folosirea tehnicilor de management la minut, pentru ca acolo se descarca energii. Apoi, acele sesiuni formale de feedback se transforma in sesiuni de sumarizare si in planuri de actiune”, a explicat Adrian Paraschiv, senior partner al firmei de training Stand for Development, prezent ieri la dezbaterea HR Insider, organizata de Ziarul Financiar.
Android creste, Samsung coboara. Care companii se descurca cel mai bine pe piata telefoanelor inteligente
Android continua sa domine lumea telefoanelor mobile, cu vanzari tot mai bune. In Europa, sistemul de operare de la Google se lauda cu 69%, potrivit Kantar Worldpanel, preluat de www.yoda.ro. Cu toate acestea, cel mai mare producator de pe piata, Samsung, nu reuseste sa o duca grozav. In China, spre exemplu, Xiaomi este lider la vanzari, iar companii precum Huawei castiga tot mai mult teren. Pe cele mai importante 5 piete din Europa - Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Spania - Samsung are 40,3% din piata, in scadere cu 2,2% fata de acum un an. Apple pierde si el la nivel global, cu toate ca telefoanele iPhone 5S s-au vandut bine pe final de 2013. In Statele Unite ale Americii, Apple are vanzari cu 6% mai mici comparativ cu acum un an.
Viitorul masinilor germane se afla in Romania. Cum au transformat nemtii Transilvania in cea mai prospera zona a tarii
Dupa ce, in Evul Mediu, zona Sibiului a atras foarte multi germani care s-au stabilit aici, acum acest oras si imprejurimile au devenit locul in care au venit cei mai importanti dintre producatorii de piese auto, noteaza cotidianul german Die Welt. Fabrica de piese auto Daimler din Stuttgart are mari asteptari de la unitatea de productie “Star Transmission”, condusa de Bernd Krottmayer. Planurile de extindere ale nemtilor in Transilvania, care au in vedere o crestere masiva a productiei Daimler pana in 2020, vor face din Mercedes-Benz marca cel mai bine vanduta si cea mai profitabila a grupului. In acest scop, Daimler vrea sa construiasca, pana in 2016, o fabrica la Sebes, investitie de 300 de milioane de euro.
Continentul tinerilor fara speranta. Somajul record din zona euro, mai mare decat cifrele oficiale. Peste 31 mil. oameni nu lucreaza
Milioane de oameni din zona euro au renuntat sa-si mai caute de munca si ingroasa randurile somerilor fara sa apara in statisticile oficiale, care desi indica un somaj record nu reflecta in totalitate gravitatea consecintelor sociale ale crizei datoriilor de stat, potrivit unei analize Bloomberg. Economistii anticipeaza ca somajul din zona euro a stagnat in decembrie la 12,1%, un maxim istoric, cu aproximativ 19 milioane de someri, situatie similara celei din noiembrie. Statistica oficiala a Eurostat nu include cateva milioane de oameni care, desi nu muncesc, nu se incadreaza in metodologia institutiei. Astfel, numarul total de persoane care fac parte din forta de munca a zonei euro dar nu lucreaza ar fi de 31,2 milioane, estimeaza Bloomberg.
Rubla a atins cel mai redus nivel din februarie 2009, ca efect al reducerii achizitiilor lunare de obligatiuni de catre Fed
Rusia a scazut luni la cel mai redus nivel din februarie 2009 fata de un cos de valute, in concordanta cu evolutia descendenta a altor monede emergente, continuand declinul de vineri, cand a atins un minim istoric fata de euro, relateaza Bloomberg. Astfel, rubla s-a depreciat cu pana la 0,5%, la 40,5077 unitati fata de un cos de valute importante, fiind ulterior cotata la 40,4655 unitati, cel mai redus nivel atins dupa februarie 2009.
Pe acelasi subiect: