Cum va ajunge prima sosea construita in concesiune sa „inghita“ aproape 70 mil. euro/km

Autostrada Comarnic-Brasov (53 km), prima din Romania care ar urma sa fie construita in concesiune, va ajunge sa coste in medie intre 64 si 70 mil. euro pe kilometru in cei 29 de ani de concesiune, devenind astfel cea mai scumpa sosea realizata vreodata in Romania. In total, autostrada Comarnic-Brasov va „inghiti“ in cei 29 de ani de concesiune intre 3,4 si 3,7 mld. euro, potrivit unei analize a ZF care ia in calcul costul de construire, proiectare, project management si consultanta, cheltuielile cu dobanzile, dar si intretinerea autostrazii pe o perioada de 26 de ani (aceasta din urma se ridica la 973 mil. euro). Pana acum, cea mai scumpa sosea a fost tronsonul Gilau-Campia Turzii-Turda, de pe Autostrada Transilvania, care a fost construit de americanii de la Bechtel cu un pret mediu de circa 23 mil. euro/km, potrivit informatiilor ZF.

Impactul Bacalaureat 2014 in economie: inca 80.000 de elevi se pregatesc sa devina someri

Ministerul Educatiei anunta printr-un comunicat de presa ca 161.705 candidati s-au inscris la sustinerea examenelor orale de competente lingvistice si digitale ale Bacalaureatului. 129.841 sunt absolventi ai promotiei 2013-2014 si 31.864 sunt absolventi din promotiile anterioare. Luand in calcul un procent de promovabilitate similar celui din ultimii trei ani, de 50%, rezulta ca 80.000 de absolventi nu vor avea in toamna diploma de Bacalaureat. Mai bine de 200.000 de elevi nu au reusit sa treaca de examenul de bacalaureat in ultimii trei ani, iar solutiile pe care piata muncii si societatea le ofera tinerilor care au lasat de mult timp educatia pe plan secund sunt putine si nu le dau prea multe sanse, scrie Business Magazin.

O arhitecta de la Oxford salveaza emblema Brasovului. Silvia ii invata pe romani cum sa-si aprecieze casele de patrimoniu

Vrem sa traim ca cei din vest. Nimic rau in asta, insa, in disperarea de a prinde din urma nivelul de trai din occident, desconsideram si distrugem - fara discernamant, tot ce este vechi si valoros. Ne mutam in cartiere noi de vile, care ne ofera aceeasi inghesuiala de la bloc, in timp ce case de patrimoniu, mostenite din strabuni, asteapta zadarnic un salvator. Intr-o piata veche din Brasov, turistii nu simt ploaia marunta. Sunt fermecati de vechiul cartier slavo-romanesc, numit Schei. La fel simte si printul Charles. Cine l-a vazut cutreierand strazile Brasovului, cu siguranta s-a intrebat cine e personajul necunoscut care il insoteste. Urmareste un reportaj VIDEO pe www.stirileprotv.ro.

Cum merg vanzarile celor mai mari ansambluri de locuinte din Bucuresti

Proprietarii celor mai mari zece ansambluri rezidentiale din Bucuresti si imprejurimi se asteapta ca anul acesta sa vanda circa 950 de locuinte, cu 215 unitati peste rezultatul din 2013, in principal pe baza imbunatatirii conditiilor de creditare si a ajustarilor de pret aplicate in ultimii ani de criza. In august 2013, cand s-a lansat varianta in lei a programului de creditare Prima Casa, o familie de bucuresteni cu venituri medii interesata de achizitia unui apartament cu doua camere, in suprafata de 50 mp, la un pret de circa 47.000 de euro, trebuia sa accepte un grad de indatorare de 30%, noteaza www.capital.ro.

N-are nevoie Romania de bani? Bancile straine au retras 1,2 miliarde de euro, iar exodul va continua

20% din liniile de finantare ale bancilor din Romania s-au evaporat anul trecut. Bancile straine prezente au redus finantarea subsidiarelor de la noi cu 1,2 miliarde de euro. Potrivit Bancii Nationale, bancile mama isi iau banii inapoi pentru ca nu au cui sa dea credite in Romania si au nevoie de ei pentru imbunatatirea bilanturilor de acasa. Reducerea RMO din acest an lasa si mai multi bani pentru inapoierea liniilor de credit. Lichiditatea in sectorul bancar nu a fost o problema anul trecut, arata raportul BNR pe 2013. Banca centrala si-a reluat pozitia de debitor net in sistemul bancar si a intrat pe pierdere, in timp ce liniile de finantare de la bancile mama s-au redus cu 1,2 miliarde de euro – asta include liniile de finantare care au ajuns la scadenta si nu au fost reinnoite, scrie www.economica.net.

Ce companii IT angajeaza in Romania si primesc sprijin de la stat

Vodafone, Siemens, Orange, Dell sau SAP se numara printre companiile care au primit acorduri de finantare de la statul roman in baza HG 797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin utilizarea tehnologiilor noi si crearea de locuri de munca. Per total, 18 companii cu operatiuni in Romania au primit acorduri de finantare in perioada 01.10.2012 – 30.06.2014, toate acestea urmand sa angajeze circa 6.100 de oameni. Valoarea totala a costurilor salariale pe care companiile le suporta ca urmare a noilor angajari este de 310 milioane de euro, din care statul roman acopera 134 de milioane, potrivit www.wall-street.ro.

Medvedev anticipeaza o "criza a gazelor de amploare" in toamna

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, anticipeaza "o criza a gazelor de mare amploare in toamna", in contextul crizei din Ucraina, informeaza AFP. "Ucraina nu plateste gazele. Restantele sunt enorme. Iau gaze din rezervoarele subterane. In toamna va fi o criza a gazelor de mare amploare", a scris Medvedev pe pagina sa de Facebook, potrivit Mediafax. "Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a comis o eroare dramatica refuzand prelungirea armistitiului. Revenirea la negocieri va fi mai dificila", a spus Medvedev.

Reteaua Facebook, investigata in Marea Britanie pentru experimentul emotional secret facut pe utilizatorii sai

Autoritatea britanica pentru protectia datelor, The Information Commissioner's Office (ICO), a declansat o ancheta pentru a determina daca Facebook a incalcat legislatia in vigoare in cadrul experimentului sau prin care a manipulat emotiile resimtite de aproape 700.000 dintre utilizatorii sai. "Am ridicat aceasta chestiune in legatura cu Facebook si vom colabora cu omologii nostri din Irlanda pentru a afla mai multe in legatura cu imprejurarile" in care a fost facut acest studiu, a declarat un purtator de cuvant al ICO. Reprezentantii ICO au spus ca este prea devreme sa precizeze ce aspecte legale a incalcat Facebook prin realizarea acestui experiment, conform Financial Times.