Cum a ajuns cosmarul americanilor un vis pentru romani, cu cat se va scumpi sanatatea dupa reforma lui Nicolaescu si Marea Britanie se indatoreaza excesiv
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Opinie ZF: Cum de a ajuns cosmarul americanilor un vis pentru romani?
Intr-un scenariu apocaliptic pentru America, un profesor chinez de business le spune studentilor in 2030 cum Statele Unite au decazut treptat, precum imperiul britanic si cel roman, din cauza politicilor economice ruinatoare. „Iar acum, ei lucreaza pentru noi“, spune el. Scenariul a fost citat recent de The Economist si a fost prezentat intr-un clip electoral contra lui Barack Obama in timpul campaniei din Statele Unite din toamna trecuta, ca un avertisment pentru ceea ce va deveni America daca va ramane el la conducere: se va indatora tot mai mult fata de China, care va sfarsi prin a prelua companiile americane, comenteaza Sorin Paslaru, redactorul-sef al Ziarului Financiar. Nu i-a convins acel clip pe americani, iar The Economist chiar arata in editia citata, intr-un amplu articol, cum America va renaste, va conduce lumea inca mult timp de acum incolo, iar temerile ca alte puteri precum China o vor putea domina la un moment dat sunt nejustificate. China, Statele Unite, jocuri globale. Sunt temele secolului 21, cum era tema nasterii superputerii economice a Japoniei in anii '80. Altceva este interesant pentru Romania: aceasta definitie a decaderii unei puteri economice. „Now they work for us“ - cum scrie in revista britanica. „Acum, ei lucreaza pentru noi.“
Cu cat se va scumpi sanatatea daca proiectele lui Nicolaescu vor fi aprobate
Chiar daca dispare sau este micsorata contributia la sanatate, costurile pentru pacient vor fi marite prin introducerea asigurarilor voluntare de tip complementar si a celor de tip suplimentar, pentru care se vor lupta asiguratorii privati. Cat ne-ar putea costa planul ministrului de a plati la privat pentru ce nu am mai primi de la stat? Planul suna asa, si nu e mult diferit de cel de anul trecut: daca vei avea nevoie de mai mult decat iti ofera statul pe banii tai, platesti mai mult. Desi se chinuie de jumatate de secol, dupa spusele ministrului sanatatii, autoritatile vor definitiva anul acesta pachetul de baza de servicii medicale, care inseamna de fapt o rationalizare a sanatatii. Astfel, pentru asigurarea de stat, romanii ar putea avea dreptul doar la unele servicii medicale gratuite, iar de „darnicia“ statului in acest sens depinde in mod direct cat de profitabile vor deveni afacerile asiguratorilor privati, scrie Capital.
De ce se depreciaza leul
Leul a pierdut 1,5% din valoare fata de euro de la inceputul lunii, pe fondul lipsei licitatiilor de titluri de stat si a problemelor din Cipru. Banca Nationala ar putea, insa, sa apere pragul de 4,44 lei /euro, noteaza economica.net. Moneda nationala este afectata de agitatia din Cipru, dupa ce intreaga saptamana trecuta s-a discutat despre confiscarea unor parti din depozitele bancare pentru ca tara insulara sa isi asigure un imprumut de la UE si FMI. Apetitul pentru risc al investitorilor straini a disparut si leul a urmat tendinta regionala de depreciere, in ton cu reducerea valorii euro in fata dolarului american. Cea mai mare parte a deprecierii leului in ultima perioada a venit, insa, inainte ca problema Ciprului sa devina acuta. Ministerul de finante a avut mai putine emisiuni de titluri de stat in aceasta luna si majoritatea au fost pe termene mai degraba scurte, astfel ca invesitorii straini nu au avut ocazia sa intre in piata.
Razboaiele energiei: Gaze de sist sau din import? Energie verde sau conventionala?
Gaze de sist si Marea Neagra sau o factura de 1,3 miliarde de dolari pentru gaz rusesc? Energie verde subventionata cu 550 de milioane de euro anul acesta sau bani pentru termocentrale? Preturi la pompa aliniate la cotatiile internationale sau la puterea de cumparare locala? Nu sunt dileme, sunt fenomene care doboara guverne, care scot piete din criza sau care pun sub semnul intrebarii tot conceptul de piata libera. Sunt razboaiele energiei, comenteaza Business Magazin. Cu trei ani in urma, cel mai mare grup de utilitati din Germania, E.ON a investit 400 de milioane de euro pentru a construi o centrala pe gaze nou-nouta. La finalul acestei luni, centrala s-ar putea inchide pentru ca pierde foarte multi bani. De ce? Economia europeana slaba tine jos cererea de energie electrica, carbunele ieftin si obligatia de a cumpara energia verde sapa la temelia centralelor pe gaze.
Ce trebuie bifat pentru o fiscalitate moderna: implementarea cu adevarat a cotei unice de 16%
Implementarea cu adevarat a cotei unice de 16% prin eliminarea tuturor exceptiilor reprezinta unul dintre punctele majore care odata ce vor fi bifate vom putea vorbi de o fiscalitate cu adevarat moderna in Romania, crede Gabriel Sincu, partener in cadrul Mazars Romania, potrivit wall-street.ro. Principiile majore ale unei viitoare reforme fiscale includ implementarea cu adevarat a cotei unice de 16% prin eliminarea tuturor exceptiilor de la regula si facilitatilor de care, fie beneficiaza unor grupuri de interese restranse, fie ne complica viata si reformarea din temelii a fiscalizarii muncii indiferent de forma sub care este prestata, prin plafonarea reala a tuturor contributiilor sociale si eliminarea diferentelor de tratamente.
Spania ia masuri drastice pentru reducerea deficitului, care aduc pierderi masive investitorilor
Guvernul spaniol va lua o serie de masuri care vor aduce mari pierderi investitorilor si va angaja consultanti externi care sa managerieze institutiile bancare, informeaza Wall Street Journal. Acesta reprezinta ultimul efort al tarii de a repara un sector financiar zdruncinat de prabusirea imobiliarelor, ce a durat mai bine de un deceniu. Fortarea investitorilor si a actionarilor sa imparta costurile restructurarii celor cinci banci nationalizate ale Spaniei este un pas incomod, dar necesar, in conditiile in care tara ar putea ajunge sa aiba nevoie de un bailout din partea Uniunii Europene. O alta masura este trasarea unei strategii pe termen lung in ceea ce priveste investitorii. Astfel, Fondul pentru restructurarea bancilor (FROB) a angajat firma McKinsey si banca de investitii Nomura International PLC, pe post de consultanti. Spania traverseaza cel de-al saselea trimestru consecutiv de recesiune, cererile pentru credite bancare au scazut, iar somajul a depasit 26%.
Dupa scaderea ratingului de tara, Marea Britanie si-ar putea pierde si ratingul de creditare, din cauza indatorarii exesive
Agentia de rating Fitch anunta ca ar putea scadea in aprilie ratingul de creditare al Marii Britanii, relateaza BBC. Potrivit agentiei, acest lucru poate surveni din cauza unor niveluri de indatorare mai mari decat cele preconizate si inrautatirea prognozelor de crestere economica ale tarii. Informatia a venit la scurt timp dupa anuntarea bugetului national, in raport mentionandu-se o injumatatire a cresterii economice, fata de cea asteptata initial de catre analisti. Stirea a generat o scadere imediata a lirei in fata dolarului. Nu este prima problema de acest fel cu care Marea Britanie se confrunta. Luna trecuta, Moody i-a retrogradat ratingul de tara, argumentand ca o crestere atat de inceata a economiei face imposibil ca guvernul sa isi poata reduce cheltuielile. “Aceasta dovedeste ca nu exista solutii facile pentru probleme care exista de atatia ani. Dar vom rezolva incet si sigur problemele economice ale tarii. Dureaza mai mult decat am fi vrut, dar suntem pe drumul cel bun”, se arata intr-o declaratie a Trezoreriei.
Femeile schimba fata Vietnamului. De la victime ale razboiului si saraciei, la miliardarii de astazi
Antreprenoarele din Vietnam detin 25% din companiile private ale tarii, o tara cu cea mai rapida crestere economica din Asia, dupa China. Dar cele care au ajuns in pozitii de conducere, au avut adesea parte de un drum foarte anevoios pana aici, scrie The Guardian. Vietnamul modern este acum o piata propice pentru branduri de lux, dupa ce numarul multimilionarilor a crescut cu 150% numai in ultimii cinci ani. Desi statul era unul preponderent condus de barbati, aproape trei milioane dintre ei au murit pe front, lasand in urma sotii si copii. Asa ca tinerele mame si-au crescut fiii si fiicele cu propriile resurse si i-au invatat sa se descurce pe cont propriu, asa cum au facut-o si ele. Astazi, cei mai multi dintre oamenii de afaceri ai tarii, in mare parte femei, isi datoreaza succesul antreprenorial educatiei primite in acea perioada. “Fac parte dintr-o generatie care a cunoscut si saracia lucie, si bogatia. Sunt invatata sa nu iau nimic de-a gata”, spune Hana Dang, proprietara unui restaurant.
Polonia isi incetineste ritmul de crestere economica
Dezvoltarea economica a Poloniei este pe cale sa incetineasca in acest an, de la 2%, la 1,5%, scrie Wall Street Journal. Potrivit ministrului de Finante al tarii, acest lucru va pune presiune asupra bugetului si ar putea forta guvernul sa isi revizuiasca targeturile de deficit bugetar. Piata emergenta din Polonia a avut pana acum cel mai bun parcurs din cadrul Uniunii Europene, in principal datorita inclinatiei spre consumatorism a locuitorilor, una dintre cele mai importante surse de venit ale bugetului fiind taxa pe valoarea adaugata. Bugetul de anul acesta avea preconizat un deficit de 11 miliarde de dolari, dar acesta era trasat pe o prognoza de crestere de 2,2%, care, cel mai probabil, acum nu va mai putea fi respectata. Polonia pare ca urmeaza in aceasta perioada un trend descendent. In 2012, dezvoltarea economica a fost de doua procente, fata de 4,3% cat se inregistrase in anul precedent. Ministrul de Finante, Ludwik Kotecki, spune ca profitul bancilor ar putea reprezenta una dintre sursele de venit pe care tara se va baza in viitorul apropiat.
Pe acelasi subiect: