BM, BERD si FMI la Bucuresti sa-si verifice unul dintre cei mai mari debitori

Romania, unul dintre cei mai mari clienti ai Fondului Monetar In­ter­national (FMI) din Uniunea Europeana, care continua in mod atipic sa beneficieze si de asistenta tehnica si financiara a Bancii Mondiale si se afla pe locul al treilea ca volum al investitiilor in portofoliul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a intrat pe „radarul“ sefilor acestor trei mari institutii financiare internationale, scrie Ziarul Financiar. Dupa ce la inceputul lunii mai a ajuns la Bucuresti Jim Yong Kim, presedintele Bancii Mondiale, ieri a venit si Sir Suma Chakrabarti, presedintele BERD. Iar pentru a treia oara dupa 1990, un sef al FMI va vizita Bucurestiul in perioada imediat urmatoare. Christine Lagarde, sefa FMI, este asteptata in Romania inaintea boardului de la Washington, stabilit in 26 iunie, in care se va discuta indeplinirea criteriilor de finalizare a acordului preventiv intrat deja „in prelungiri“, vizita directorului general al Fondului fiind anuntata de premierul Victor Ponta.

Cum arata autostrada pe care trebuia sa circulam de doua luni

Primele sapaturi au inceput in toamna lui 2011, iar din luna aprilie trebuia sa parcurgem cei 82 de kilometri de autostrada dintre Orastie si Sibiu in doar 40-45 de minute. La cum arata acum lucrarile mai avem de asteptat cateva luni bune, noteaza www.capital.ro. Cel putin o ora si jumatate este necesara pentru a putea ajunge de la Orastie la Sibiu, iar acest timp se poate scoate daca depasesti in unele localitati limita de viteza de 50 km/h, sau chiar de 30 km/h pe unele portiuni, si mai ales daca ai norocul sa nu fie blocat traficul in Sebes, unde deseori astepti chiar si o ora intreaga pentru a traversa orasul. In urma cu doi ani, iunie 2011, autoritatile de atunci semnau contractele pe cele patru loturi ale tronsonului Orastie-Sibiu si promiteau ca din aprilie 2013 vom putea circula pe cei 82 de kilometri de autostrada. Ce s-a intamplat? Pe scurt: descarcarea siturilor arheologice, doua ierni lungi cu precipitatii abundente, blocarea Programului Operational Sectorial –Transporturi (POS-T) – 85% din valoarea totala eligibila fiind asigurata de Comisia Europeana prin Fondul de Coeziune-, si alunecari de teren.

Pericolul pierderii unei intregi generatii: solutii pentru reducerea somajului intre tineri

Somajul in randul tinerilor a atins un nivel critic in majoritatea tarilor G20 si este asteptat sa creasca in urmatorii cinci ani, amenintand recuperarea economica globala si punand sub pericol o intreaga generatie. International Labour Organization (ILO) raporteaza ca aproape 13% din tinerii lumii – circa 75 milioane de oameni – nu au job-uri, potrivit www.wall-street.ro. In tarile cele mai afectate, rata somajului intre tineri este de peste 30%. The Economist considera ca datele reale sunt mult mai grave, aproape 290 de milioane de tineri ori nu muncesc ori nu studiaza. In timp ce statele in curs de dezvoltare sufera de cele mai inalte rate de somaj, datele legate de tineri nu sunt bune, insa, nici la nivel global. O alta problema este supraspecializarea, tineri care nu reusesc sa isi gaseasca locuri de munca pe masura studiilor si aptitudinilor.

Tiriac investeste un milion de euro intr-o gradinita pentru copiii expatilor. Cat costa taxele de scolarizare

Omul de afaceri Ion Tiriac, care controleaza Complexul Rezidential Stejarii din Baneasa, dezvoltat prin intermediul firmei Masterange Romania, a investit un milion de euro pentru constructia unei gradinite private in cadrul complexului, scrie Ziarul Financiar, reluat de Business Magazin. Omul de afaceri Ion Tiriac, care controleaza Complexul Rezidential Stejarii din Baneasa, dezvoltat prin intermediul firmei Masterange Romania, a investit un milion de euro pentru constructia unei gradinite private in cadrul com­plexului. Gradinita Ioanid Preschool International Education, administrata prin intermediul Fundatiei Blue Planet, are o suprafata de 750 de metri patrati, iar spatiul verde se intinde pe o suprafata de 500 de metri patrati. Taxele anuale de scolarizare variaza intre 4.675 euro pentru grupa mini (copiii cu varste intre 18 luni si 3 ani), in timp ce pentru restul grupelor tarifele sunt cuprinse intre 4.800 euro (la program scurt , intre orele 8:30 si 12:30 ) si 5.000 de euro pentru programul lung (intre orele 8:30 dimineata si 17:00).

Cum testeaza recrutorul profilul moral al candidatilor si pentru ce posturi si profesii il verifica

De regula, candidatii care vor sa lucreze in pozitii de conducere si cei care vor sa lucreze in servicii secrete sunt verificati riguros daca au profilul moral cautat de angajator. Candidatii trec prin proba interviului, a verificarii referintelor, prin testare psihologica si uneori si poligraf, spun recrutorii, citati de www.economica.net. In esenta, recrutorii cauta candidati care dovedesc ca sunt integri, ca rezoneaza cu valorile declarative si cultura organizationala a companiei si ca vor putea pastra confidentialitatea informatiilor la care vor avea acces din pozitia pe care o vor ocupa.

Fitch: Bula creditarilor din China este una fara precedent in istoria moderna mondiala

Sistemul bancar chinezesc este greu incercat in aceasta perioada, in timp ce clientii se lupta sa isi acopere datoriile, scrie The Telegraph. Agentia de evaluare financiara a anuntat ca nivelul creditarilor din statul chinez este atat de mare, incat China va depasi cu greu aceasta perioada. “Nu exista transparenta in sistemul bancar, asa ca riscul este in crestere. Nu avem idee despre cine sunt creditorii, cine sunt cei care imprumuta sau care este calitatea bunurilor si asta ingreuneaza ghidarea”, a declarat Charlene Chu, directoarea agentiei de rating din Beijing, pentru The Daily Telegraph. In timp ce imprumuturile neperformante reprezinta doar un procent din total, aceasta este irelevant, pentru ca restul mecanismului de offshore compenseaza. Fitch avertizeaza ca, nerezolvata, problema se va extinde cu repeziciune in mai multe sectoare.

Obama si liderii UE pun bazele celui mai mare acord comercial la nivel mondial

Presedintele american Barack Obama si liderii Uniunii Europene au lansat luni negocierile pentru un acord de liber schimb care ar putea fi unul dintre cele mai mari pacturi comerciale la nivel mondial, chiar daca Franta vrea excluderea industriei filmului si muzicii, relateaza Financial Times. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat pentru International Herald Tribune, inainte de lansarea negocierilor, ca hotararea Frantei de a exclude filmele si muzica din negocieri "este extrem de reactionara din punct de vedere cultural". Barroso si-a exprimat deschis frustrarea, impartasita si de Statele Unite, Marea Britanie si Germania, ca Franta vrea limitarea amplorii viitorului acord. "Unii afirma ca apartin stangii, dar de fapt sunt extrem de reactionari", a spus Barroso, cu referire clara la guvernul socialist al presedintelui francez Francois Hollande.

Cum vor SUA sa distruga moneda iraniana

Incepand cu 1 iulie, Statele Unite ale Americii au autorizat noi sanctiuni care vizeaza direct moneda nationala din Iran, pentru tranzactii si mentinerea ei in afara tarii, informeaza Forbes. Aceasta reprezinta prima data cand SUA ia in vizor in mod direct divizia monetara iraniana, dar face parte din al noualea set de sanctiuni pe care presedintele Barack Obama le-a luat in total impotriva tarii. “Aceste noi actiuni vizeaza moneda Iranului, realul, prin autorizarea penalizarilor asupra institutiilor financiare care, cu buna stiinta, faciliteaza tranzactii semnificative pentru cumpararea sau vanzarea realului iranian, sau care pastreaza importante cantitati monetare in afara tarii si care duc la denominare”, a declarat Jay Carney, secretarul de presa de la Casa Alba. Sanctiunile dure sunt menite sa mareasca presiunea financiara si sa faca republica islamica sa renunte la programul sau nuclear. Cu toate acestea, Iranul insista ca programul de energie nucleara sa ramana in picioare, argumentand ca este facut cu scopuri pasnice.

Culmea marketingului. Lanturile de fast-food depun eforturi pentru ca mancarea pe care o servesc sa arate imperfect

Angajatii de la Domino’s Pizza sunt instruiti sa nu se straduiasca prea tare pentru ca feliile de pizza sa arate simetric, preferandu-se ca acestea sa arate cat mai rustic si mai natural, scrie Huffington Post. La McDonald’s, albusurile de ou folosite pentru sandwich-ul de la micul dejun (Egg White Delight McMuffin) au o forma mai neregulata, renuntandu-se la tiparul original, care era rotund. De asemenea, Kraft Foods a petrecut doi ani dezvoltand o tehnologie prin care fasiile de curcan sa arate ca si cum ar fi taiate de o gospodina, si nu la dimensiuni egale, asa cum ar fi iesit in mod normal de pe linia de productie. “Scopul este sa obtinem aceleasi rezultate ca si cum le-am taia cu un cutit”, explica Paul Morin, de la Kraft. Astfel, companiile din domeniul alimentar vor ca oamenii sa se indragosteasca de produsele lor de la prima vedere, inca inainte de a le gusta, mai ales ca pana si americanii incep sa intoarca spatele mancarurilor care par foarte procesate.

Avioanele viitorului. Din ce vor fi construite aeronavele

Dreamliner, de la Boeing, atrage din nou atentia, de data asta cu o inovatie in domeniu, relateaza Wall Street Journal. Acesta va fi primul avion comercial in a carui caroserie vor fi incluse materiale din fibra de carbon. In industria aviatica, materialele din care sunt construite aeronavele, fie ca este vorba de titan sau de aliaje de aluminiu de ultima generatie, au o importanta covarsitoare. Primul pas in directia schimbarii l-a facut Airbus A350, folosind o serie de componente mai usoare, mai puternice si cu o tendinta mai mica de corodare, fata de metalele care erau folosite pana acum. “Este o perioada interesanta, pentru ca apar o multime de noi materiale in linia de productie”, spune Ric Parker, director pe cercetare si tehnologie la Rolls-Royce, compania care construieste motoarele pentru Boeing si Airbus. Noile componente vor fi produse, pe langa metal, din plastic si ceramica.