"Baietii destepti“ din agricultura au primit 220.000 hectare de la agentia statului pe 49 de ani. Cum a devenit scump low-costul si cine sunt romanii din boardul corporatiilor internationale
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Ziarul Financiar: „Baietii destepti“ din agricultura au primit 220.000 de hectare de la agentia statului pe 49 de ani
Firmele au terenurile aproape pe gratis avand in vedere ca in calitate de arendasi ai acestor suprafete firmele au primit anul trecut subventii de la UE de 130 euro/hectar, relateaza Ziarul Financiar. 100 de companii din agricultura romaneasca au in derulare contracte de arenda sau concesiune cu Agentia Domeniilor Statului (ADS) pentru 220.000 de hectare de teren, semnate in cea mai mare parte pentru 49 de ani, aceste suprafete reprezentand 80% din totalul concesionat sau arendat de institutia aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, potrivit unei analize ZF. In medie, companiile cu teren „inchiriat“ de la ADS au platit anul trecut redevente de 575 lei/hectar (130 euro/ha), la jumatate fata de nivelul din piata libera.
Capital: 10 romani in boardul corporatiilor internationale
In boardul celor mai mari 100 de companii din lume nu am gasit niciun roman. Si totusi, exista conationali ajunsi in fruntea mediului de afaceri international, raspanditi pe tot globul si in toate domeniile, scrie Capital.ro. Adrian Lakatos, de exemplu, este director general al Sunstar Germania. Cariera lui Lakatos este una spectaculoasa: dupa absolvirea unei facultati economice la Universitatea Babes-Bolyai, in 2000, a lucrat pentru cateva corporatii de renume - Imperial Tobacco, Wella sau Merck. Din 2004 a condus, timp de trei ani, activitatea producatorului farmaceutic Ozone in Europa Centrala, dupa care si-a lansat propria companie medicala. Din 2010 s-a intors in mediul corporate, ca manager general al gigantului Sunstar, noteaza Capital.ro.
Wall-Street.ro: Incepe cursa pentru administrarea averii de miliarde a SIF-urilor. Cei mai importanti candidati
Sefi de banci, copii de politicieni, investitori, brokeri si administratori de fonduri s-au inscris pe lista candidatilor pentru un loc in conducerile societatilor de investitii financiare (SIF) de pe Bursa. In total 56 de persoane vor intra in ceea ce se anunta a fi cele mai disputate alegeri din ultimii ani de la SIF-uri, potrivit Wall-Street.ro. Cine sunt cei mai importanti dintre acestia? Horia Ciorcila este presedintele si unul dintre fondatorii Bancii Transilvania (TLV), a treia cea mai mare banca din Romania. Banca Transilvania a fost prima institutie bancara din locala cotata pe Bursa de Valori Bucuresti (1997). Ciorcila candideaza pentru un loc in Consiliul de Administratie SIF Moldova (SIF2) avand cele mai mari sanse sa castige un mandat, alaturi de actualul sef al SIF2, Costel Ceocea. Grupul BT controleaza pachete importante de actiuni in cadrul SIF Moldova dar si in cadrul altor SIF-uri, precum SIF Oltenia, acolo unde banca mai are un alt reprezentant care candideaza - Doru Patrascu, director regional Banca Transilvania, arata Wall-Street.ro.
Mediafax.ro: Grapini: “Degeaba facem promovare daca vine turistul si este nemultumit”
Ministrul Turismului si IMM-urilor, Maria Grapini, spune ca in ultimii ani s-au cheltuit multi bani pentru promovare, dar aceasta trebuie realizata daca are in spate un produs competitiv, altfel turistul va fi nemultumit si se va crea o imagine proasta a respectivului obiectiv, informeaza Mediafax.ro. "Eu am descoperit in doar doua luni de cand sunt ministru ca s-au cheltuit foarte multi bani pe promovare, dar promovarea trebuie sa aiba in spate produsul si serviciul, degeaba promovam si vine turistul si este nemultumit. Am facut mai mult rau pentru ca o imagine proasta se sterge mai greu decat o promovare care este mai temperata. In toate domeniile cand promovezi trebuie sa ai in spate si produsul si setul de valori pentru ca daca il minti pe client, faci o promovare care nu are in spate valoarea pe care ai vrut sa o promovezi printr-o sigla, printr-un slogan printr-un filmulet, printr-un spot publicitar, atunci faci mai mult rau si dureaza mai mult timp sa corectezi", a declarat Maria Grapini, marti, la Mangalia, citata de Mediafax.ro. Grapini a facut, marti dupa-amiaza, o vizita in statiunile din sudul litoralului si a fost nemultumita de faptul ca sunt foarte multe unitati hoteliere care nu sunt in functiune, nu sunt intretinute si strica imaginea statiunilor.
incont.ro: Samsung pregateste un "ceas inteligent", in replica la modelul dezvoltat de Apple
Samsung Electronics pregateste un ceas de mana cu functii avansate, in replica la informatiile recente privind dezvoltarea unui astfel de produs de catre Apple. Fiecare companie incearca sa se impuna acum pe piata cu o noua generatie de accesorii "inteligente", scrie Incont.ro. "Pregatim ceasul de mai mult timp. Lucram din greu pentru a fi gata de lansare. Dezvoltam produse pentru viitor, iar ceasul este cu siguranta unul dintre ele", a declarat Lee Young Hee, vicepresedinte executiv al diviziei mobile a Samsung, citat de Bloomberg. Compania are trei lansari importante de smartphone-uri in acest an, respectiv Galaxy S 4, prezentat saptamana trecuta, urmat de un nou model Note si un telefon echipat cu sistemul de operare Tizen.
Business Magazin: Cum a devenit scump low-cost-ul
Transportatorul aerian numarul 1 in Romania a avut parte in 2012 de cea mai mica crestere de la intrarea pe piata locala, oprindu-se la 2,8 milioane de pasageri, in timp ce rivalii de la Blue Air au raportat tot 1,5 milioane de pasageri, la fel ca in ultimii ani. „Mai prinde sau nu low-cost-ul la romani?”, se intreaba Business Magazin.
Peste patru milioane de pasageri au zburat in 2012 folosind avioanele companiilor low-cost, un nou record pentru aviatia romaneasca. Wizz Air si Blue Air, singurii operatori care conteaza in piata - Ryanair zboara doar de la Targu-Mures si Constanta, iar easyJet si Germanwings au parasit Romania - isi impart piata prin diferitele zone de influenta. Daca Wizz Air controleaza Ardealul si Banatul prin cursele de la Targu-Mures, Cluj-Napoca, Arad si Timisoara, rivalii de la Blue Air detin suprematia in zona Moldovei prin aeroportul pe care il detin la Bacau. Ultimii cinci ani au adus tot mai multi pasageri in aeronavele celor doua companii, iar numarul de destinatii inspre care se poate zbura din Romania a ajuns la circa 70. Batalia cea mare se da insa pentru Bucuresti, principalul punct de referinta in transportul aerian, unde companiile a trebuit sa renunte la operarea pe aeroportul Baneasa si sa se mute pe Otopeni, asta implicand scumpirea biletelor, scrie Business Magazin.
Stirileprotv.ro: Reforma din sanatate ar putea imparti Romania in opt regiuni. "Pacientii nu vor avea de suferit"
Prin proiectul de lege pus in dezbatere de ministrul Eugen Nicolaescu, judetele pierd casele de asigurari de sanatate si directiile de sanatate publica, dar si 500 de angajati, potrivit sindicatelor. Se discuta despre desfiintarea a 80 de institutii. Oficialii spun ca pacientii nu vor avea de suferit si ca astfel reduc birocratia. Anuntul reorganizarii din sanatate este de fapt versiunea liberala a impartirii Romaniei in regiuni. Vor fi 7 zone, fiecare cu cate 5-6 judete, plus o zona formata din Capitala si Ilfov. Proiectul de lege prin care ministrul Nicolaescu anunta desfiintarea caselor judetene de sanatate si a directiilor de sanatate publica este de fapt o reorganizare a institutiilor, noteaza Stirileprotv.ro.
Incont.ro: Parlamentul cipriot a respins taxarea depozitelor bancare, conditia pusa de UE pentru finantare. Presedintele Ciprului: "Avem un plan B"
Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, conditie pentru primirea unui pachet de imprumuturi externe de la zona euro, informeaza Incont.ro. Proiectul a fost respins cu 36 de voturi impotriva, 19 abtineri si niciun vot favorabil. Parlamentul cipriot a inceput marti la ora 18 dezabaterea privind taxarea depozitelor bancare. "Proiectul a fost respins", a declarat presedintele Parlamentului de la Nicosia, Yiannakis Omiru. Miile de manifestanti adunati in fata sediului Parlamentului si-au exprimat satisfactia pentru acest vot. Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat marti unui post de televiziune ca exista un plan de rezerva pentru situatia respingerii taxei. "Avem un plan B", a spus el. Ministrul de finante al Ciprului si-a prezentat demisia, in contextul problemelor legate de adoptarea legislatiei privind taxa bancara, dar aceasta nu a fost inca acceptata, au declarat surse apropiate situatiei, informeaza Incont.ro.
Bloomberg: Viitorul Irak-ului, la fel de sumbru ca trecutul
Astazi se implinesc zece ani de la invadarea Irak-ului de catre Statele Unite. Pentru multi dintre americani, aceasta este o ocazie de a trece in revista evenimente si date statistice din istoria ultimei decade. In schimb, tara asiatica nu isi permite acest lux, noteaza Bloomberg. Valurile recente de bombardamente si asasinate, care au dus la uciderea a cel putin cincizeci de persoane, atrag atentia asupra nevoii stringente de organizare si responsabilizare pe care guvernul trebuie sa si le asume. Irak a devenit anul trecut a doua cea mai mare tara exportatoare de petrol, depasind Iranul. Insa, in momentul in care aceste resurse vor da primul semn ca vor incepe sa scada, la fel se va intampla si cu sprijinul politic acordat guvernului condus de Nouri al-Maliki. Mai mult, din cauza problemelor de coruptie, instabilitate politica si birocratie, multe tari prefera semnarea contractelor cu regiunea semi-autonoma Kurdistan, care transporta petrolul in camioane, pe la granita cu Turcia, ca sa evite folosirea sistemului de furnizare controlat de Bagdad, scrie Bloomberg.
Wall Street Journal: Visa Europe, pe muchie de vanzare
Grupul bancilor europene care detin Visa Europe ar putea sa vanda compania si sa infiinteze un sistem rival, informeaza WSJ. Un consiliu al Visa Europe este programat sa aiba loc in aprilie, cand participantii vor hotari daca sa puna sau nu in practica vanzarea. In urma reorganizarii din 2007, cu un an inainte ca firma sa fie listata la bursa, Visa Europe ramanea una dintre singurele cinci entitati care nu deveneau subsidiare ale Visa, cu care a preferat sa semneze in schimb o serie de acorduri. Daca nu vrea sa fie fortata de imprejurari sa stranga banii pentru a face fata unei eventuale preluari de catre o firma straina, Visa are optiunea sa achizitioneze compania europeana, dar si aceasta tranzactie va presupune un pret destul de piperat, relateaza Wall Street Journal.
BBC: Grecia avertizeaza Cipru cu privire la pericolele respingerii ajutorului UE
Ministrul de Finante al Greciei avertizeaza Ciprul, natiune aflata intr-o pozitie economica extrem de dificila in aceste zile, ca, daca va respinge termenii acordului de bailout, sistemul bancar ar putea intra in colaps, potrivit BBC. Declaratia a fost facuta la scurt timp dupa ce parlamentul cipriot a respins oferta venita din partea troicii formate din UE, FMI si BCE, din cauza conditiilor impuse. Statele din zona euro hotarasera sambata sa ajute Cipru cu imprumuturi de 10 miliarde de euro, insa banii erau conditionati de colectarea de catre guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din bancile locale. Locuitorii din Cipru ar putea privi respingerea acordului drept o victorie, insa realitatea este ca tara se indreapta acum catre faliment iar gestul sau ar putea fi considerat drept unul de sfidare la adresa Bruxelles-ului. “Doua mari banci din tara sunt in situatie de insolventa, in cazul in care nu vor primi fonduri de urgenta de la BCE”, avertizeaza Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finante al Greciei, citat de BBC.
Forbes: Proprietarul Diesel isi face intrarea in topul Forbes, cu o avere de 3 mld. de dolari
Cand Renzo Rosso si-a propus sa deschida in Manhattan, New York, primul magazin in care sa vanda blugi Diesel, a ales intentionat un loc vis-a-vis de Levi’s, cei care aveau sa ii devina principalii competitori. “Am vrut sa le arat ce frumoase sunt produsele noastre, si sa o fac chiar in fata lor. La inceput, inchideam de multe ori magazinul la ora sase ca sa dam cate o petrcere. Si ce mai petrecere!”, a povestit cu nostalgie miliardarul italian pentru revista americana Forbes. In acea perioada (1996), Diesel nu avea suficienta marfa pentru a umple spatiul inchiriat, asa ca Rosso a ales sa construiasca un bar si un pupitru pentru DJ. Rosso, acum in varsta de 57 de ani, spune ca a lasat-o mai usor cu petrecutul, retragandu-se pe o proprietate inconjurata de podgorii, in apropiere Venetiei. Italianul a debutat in topul Forbes de anul acesta, cu o avere estimata la trei miliarde de dolari, pe care a realizat-o de pe urma unui brand cu o istorie de numai 35 de ani.