Achizitia ar putea permite Alibaba, cel mai mare furnizor de servicii de comert electronic din China, sa pregateasca o oferta publica initiala in urmatoarele 18 luni, a afirmat sursa citata, potrivit Mediafax.

Alibaba, sustinuta de actionarii Temasek Holdings, Digital Sky Tehnologies si Silver Lake, vrea sa finanteze achizitia atat din fonduri proprii, cat si prin imprumuturi. Compania chineza incearca de mai mult de un an sa rascumpere actiunile de la Yahoo. 

Reducerea participatiei la Alibaba reduce amprenta Yahoo in China, cea mai mare piata din lume, si creste sansele ca grupul american sa devina tinta unei preluari, considera Jordan Rohan, analist la Stifel Nicolaus & Co. 

"Pentru actionarii Yahoo, vanzarea si marsul ulterior catre oferta publica initiala ar fi factori clar pozitivi, deoarece multi se intreaba daca compania americana va reusi sa monetizeze activele din China. In plus, capitalul necesar pentru delistarea Yahoo este redus odata cu fiecare monetizare a actiunilor la Alibaba", comenteaza analistul.

Yahoo a mai incercat anterior sa vanda actiuni la compania chineza, din care detine 40%.  Compania americana a preluat in 2005 actiunile la Alibaba pentru un miliard de dolari si controlul asupra diviziei chineze a Yahoo. 

Divergentele dintre cele doua companii au aparut pentru prima data in ianuarie 2010, cand Alibaba a calificat drept "nesabuit" sprijinul declarat de Yahoo in favoarea Google, companie implicata in acea perioada intr-o disputa cu autoritatile chineze privind cenzura practicata de acestea pe internet. 

In luna martie a anului trecut, Alibaba a vandut divizia de plati online fara a-si informa actionarii, respectiv pe Yahoo, amplificand disputa dintre companii.