Impactul iPhone-ului este de necontestat. Interfata lui simpla a atras foarte multi utilizatori care se tineau departe de telefoane mai "complexe”. Vanzarile sale au pus presiune serioasa asupra celorlalti creatori de terminale mobile, nascandu-se astfel o cursa pentru a lansa cel mai accesibil sistem de operare mobil. O parte dintre dezvoltatori au inceput chiar sa renunte la functionalitate avansata in favoarea facilitatii in utilizare si a integrarii cat mai facile a retelelor sociale.

De la lansarea iPhone-ului, Windows Mobile a fost imediat considerat greoi, invechit si neplacut. Instantaneu, toate posibilitatile de personalizare si toate aplicatiile disponibile si-au pierdut valoarea, cel putin pentru publicul american. Animatiile, design-ul si simplitatea au inlocuit functionalitatea avansata in topul preferintelor publicului.

Luni a venit randul sistemului de operare mobil oferit de Microsoft. A fost lansata ultima versiune mobila de Windows, numita acum Windows Phone 7 Series. Acesta este un produs complet nou, scris de la 0, mai degraba decat o evolutie a versiunilor anterioare.

Inca de la inceput observam intentiile dezvoltatorilor: design si minimalism. Desi foarte placuta ochiului, interfata este fixa. Nu se pot schimba fonturi, fundale, marimi, culori. Totul este predefinit, intocmai ca la iPhone. S-a renuntat pana si la multitasking. Practic, sistemul este acum asemanator cu un iPhone la limitari, dar cu designul facut prima oara public cu Zune HD.

Singurul loc personalizabil din interfata este home screen-ul. Acesta este alcatuit dintr-o lista de mici aplicatii (widget-uri) al caror scop este de a oferi informatii la prima vedere si scurtaturi catre cele mai folosite activitati si functii ale aparatului. Platforme sociale precum Facebook, Twitter si Windows Live sunt integrate direct in aplicatia de contacte. Pe ecranul de start, in sectiunea dedicata contactelor, vor aparea si disparea pozele prietenilor care sunt activi pe oricare dintre aceste platforme.

Un mare pas pe care Microsoft il va face odata cu lansarea noului sistem de operare este iesirea cu serviciul de muzica Zune din Statele Unite. Partea responsabila cu muzica din Windows Phone 7 este similara interfetei aparatului Zune HD. Este inclusa si o aplicatie pentru jocuri, conectata la cel mai de succes serviciu online disponibil pentru console, si anume Xbox Live. Integrarea stransa cu Xbox Live este importanta si datorita faptului ca acesta nu este doar o platforma pentru jocuri, ci si o retea sociala completa si populata.

Windows Phone 7 Series va fi lansat "de sarbatori” conform Microsoft, deci putem sa ne asteptam la schimbari semnificative pana la data lansarii. Oricum, la priva vedere observam schimbarea focus-ului de la business si functionalitate avansata la consumatori "necunoscatori”.

Desi din punct de vedere economic alegerea este una inspirata, per total "prostirea” si limitarea sistemelor de operare considerate avansate este o involutie nefericita.