Viitorul "Steve" al Microsoft a prezentat Windows 8, cea mai importanta versiune a sistemului de operare din ultimii 10 ani
Directorul diviziei Windows a Microsoft si posibil viitor CEO al grupului, Steven Sinofsky, a prezentat miercuri, la Barcelona, Windows 8, cea mai importanta versiune a sistemului de operare din ultimul deceniu, relateaza New York Times.
Prezentarea, la care au fost servite cupe de sampanie si gustari, a avut loc in cadrul Mobile World Congress.
"Windows 8 este o schimbare de generatie pentru sistemul de operare Windows, in privinta designului, functionalitatii si implementarii", a spus Sinofsky.
Microsoft a proiectat doua versiuni pentru Windows 8, una cu o interfata tactila, disponibila pe tabletele Microsoft, si o alta pentru PC-uri, la care se vor putea folosi mouse-ul si tastatura. Ambele versiuni au aceeasi estetica si acelasi sistem de navigare.
Steven Sinofsky a spus ca Microsoft s-a asigurat ca utilizatorii care folosesc Windows pe un smartphone, tableta sau laptop nu vor avea probleme la trecerea de la un aparat la altul.
"Exista prea multe diferente intre tablete si smartphone-uri. Windows 8 face utilizarea acestora mai usoara", a precizat Sinofsky.
Julie Larson-Green, sefa de design pentru Windows 8, a prezentat noul soft pe o tableta Samsung, afirmand ca s-a vrut ca interactiunea cu sistemul de operare sa fie rapida si fluida.
Noua interfata, care arata la fel cu cea utilizata de Microsoft la Windows Phone, consta in butoane animate, patrate, numite Metro, care contin informatii din conturile de pe Web, precum Facebook, Twitter si Skydrive, sistemul Microsoft de stocare cloud.
Larson-Green a explicat ca mai multe aplicatii vor fi instalate in Windows 8, inclusiv Xbox Live, Internet Explorer si un player pentru video si muzica, prin care utilizatorii pot cumpara si viziona continut. Pentru utilizatorii care prefera interfata originala a Windows, exista o aplicatie care elimina butoanele animate.
Varianta test a Windows 8 este disponibila pentru descarcare, dar oficialii Microsoft nu au dat detalii despre momentul cand noua versiune a sistemului de operare va fi scoasa la vanzare.
Noul sistem de operare ar putea revigora una dintre cele mai profitabile marci din istoria business-ului si l-ar putea propulsa pe Sinofsky in pozitia de director general al Microsoft, atunci cand Steve Ballmer va decide sa se retraga.
Sinofsky are cunostintele tehnice si calitatile de "showman" necesare pentru a conduce Microsoft, considera Frank Artale, director general al companiei de investitii Ignition, infiintata de un grup de fosti directori ai grupului.
Sustinatorii lui Sinofsky afirma ca acesta a adus ordine in procesul de dezvoltare a aplicatiilor informatice de la Microsoft, care se desfasoara uneori haotic, partial prin eliminarea unor trepte ierarhice printr-un proces numit la nivel intern drept "sinofskyzare".
Nu are carisma necesara pentru prima functie din grup, spun criticii
Criticii sustin pe de alta parte ca Sinofsky nu are carisma necesara pentru prima functie din grup si se intreaba daca are sclipirile tehnice ale lui Bill Gates sau capacitatea analitica si personalitatea puternica a lui Steve Ballmer. Majoritatea analistilor sunt de acord totusi ca succesul Windows 8 ar face din Sinofsky posibilul succesor la conducerea Microsoft.
Mobile World Congress Barcelona este cel mai important eveniment din cariera lui Sinofsky, care este in mare parte necunoscut in afara industriei tehnologice.
Cine este Steven Sinofsky
Sinofsky si-a inceput cariera la Microsoft in 1989, imediat dupa absolvirea studiilor, si a atras rapid atentia lui Gates, care l-a numit asistentul sau tehnic. Gates l-a apreciat pe Sonofsky, ca si pe J. Allard, forta din spatele Xbox, pentru ca l-au ajutat sa inteleaga amploarea revolutiei internetului.
In 1998, Sinofsky a devenit vicepresedinte al Microsoft si, dupa dezvoltarea cu succes a Office 2003 si 2007, si-a creat reputatia de "shipper", o mare onoare intr-o companie care apreciaza mai mult decat orice aducerea produselor pe piata. Sinofsky a fost transferat la divizia Windows in 2006, iar in 2009 a preluat conducerea acesteia.
In pofida functiei importante pe care o detine, Sinofsky, cunoscut pentru ID-ul de mail "SteveSi", isi face inca timp sa raspunda personal emailurilor si sa stea de vorba pe coridoare, chiar daca nu este intotdeauna persoana pe care sa vrei sa o intalnesti.
Discutiile cu Sinofsky pot fi dure, afirma colegii, dar nu injura ca Gates si nu tipa ca Balmer
Directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, a patronat o crestere uriasa a vanzarilor si profitului, dar a fost si criticat inca din prima zi in functie.
Actiunile Microsoft au atins saptamana trecuta maximul ultimilor patru ani, dar se afla in prezent la acelasi nivel ca acum zece ani, iar capitalizarea de piata a grupului este la jumatate din cea a Apple.
Criticile au ajuns la apogeu in mai anul trecut, cand directorul fondului de hedging Greenlight Capital, care detinea la acea data 0,1% din actiunile Microsoft, a spus ca grupul are un viitor solid dar este timpul ca Ballmer sa demisioneze pentru a da si altuia o sansa.
Succesul Windows 8 ar putea contribui la aducerea la tacere a criticilor si ar fi in avantajul lui Sinofsky, desi nu toata lumea crede ca ar fi potrivit ca CEO al Microsoft.
"Bill Gates avea o minte uimitoare. Puteai sa ii arati un diapozitiv in PowerPoint si sa te intrebe cu ce difera de un altul de acum trei ani. Steve Ballmer este cea mai intuitiva persoana in domeniul matematicii cu care am lucrat. Steve Sinofsky nu este nici una, nici alta", a spus un fost director la Microsoft.
Daca Microsoft nu va cauta in afara companiei viitorul sau lider, cea ce ar fi o surpriza, Sinoksy domina terenul si exista opinii ca grupul ar trebui sa recunoasca public acest lucru si sa fie mai transparent in privinta viitorilor lideri.