"Insolventa se datoreaza nu lipsei de profitabilitate a companiei, care a incheiat ultimii trei ani pe plus, ci unei suspiciuni de frauda de 97 milioane de lei realizata la RHS, Scop Computers si Romsoft, principalii jucatori pe piata de profil din Romania", se arata intr-un comunicat al casa de avocatura Borza si Asociatii.

In cazul RHS, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a trimis, la 9 martie, o decizie de instituire a unor masuri asiguratorii in urma unor verificari prin care s-a constat ca RHS Company, distribuitor de componente, accesorii si sisteme IT, si Romsoft au achizitionat prin intermediul Star Soft si Nord Star Soft servicii de furnizare date, prelucrare informatii pentru monitorizarea GPS a autovechiculelor in suma de 550 milioane de lei (130 milioane de euro) de la o firma "fantoma", Twin Impex SRL.

"TVA-ul aferent acestor facturi si dedus fiscal este de 97 milioane de lei. RHS a contestat la Judecatoria Sector 3 masura asiguratorie instituita de ANAF", se spune in comunicat.

Administrator judiciar a fost desemnat Euro Insol, care se ocupa si cu reorganizarea Sevtrans, Uztel, Asmita Gardens, Ibiza Sol, Universul, Meridian Land si Hotel Planet.

Infiintata in 1999, RHS Company este unul dintre cei mai importanti distribuitori locali de componente, accesorii si sisteme IT, cu filiale in Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta, Bacau, Galati, Suceava, Brasov, Ploiesti, Iasi si Craiova si reprezentante in Olanda, Macedonia, Serbia si Bulgaria.

Compania, controlata de omul de afaceri Dragos Alexandru Popescu, a inregistrat afaceri de peste 80 milioane de euro in 2010 si este cel mai mare importator al marcilor Fujitsu, LG Electronics, AMD, Brother, Intel, Canon, HP, Sony, Kingston, Samsung, Toshiba, Microsoft si principalul furnizor pentru retailerii Altex, Domo si hipermarket-uri.