Aveti nevoie de un telefon inteligent, cu o aplicatie numita NFC, pentru a scapa de portofel. Odata activata aceasta functie de pe telefon, smartphone-ul este pregatit sa utilizeze cardul bancar incorporat in el. Cu alte cuvinte trebuie sa apropii aparatul de device, iar POS-ul transmite informatiile catre banca.

Pentru cumparaturi de pana la 100 de lei nu trebuie sa introduceti PIN-ul. Sistemul este sigur si nu veti putea plati din greseala cand treceti pe langa un cititor, sustin bancherii.

"Cititorul asteapta ca acest aparat sa fie apropiat si tinut o fractiune de secunda", sustine Ciprian Nicolae, director inovatii in cadrul BRD.

In prezent, telefonul este folosit de cateva sute de romani intr-un proiect pilot, dar va fi disponibil in masa abia de anul viitor. Astazi, telefoanele ne ajuta cand suntem departe de un calculator ori un bancomat. Este si cazul lui Cosmin, care foloseste aplicatiile de tip mobile banking. "Am fost pus in situatia de a transfera banii unui prieten. In maximum doua minute, prietenul meu a avut banii in cont", spune Cosmin Burdalescu, client.

Atentie, unele aplicatii sunt cu plata.

"Doi lei pe luna, dar acest lucru inseamna si beneficii, pentru ca orice tranzactie costa jumatate fata de o tranzactie la ghiseu",
explica Bogdan Spuza, director de marketing in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

"Se va ajunge in urmatorii ani la un raport aproape de egalitate cu internet banking-ul pe PC fata de internet bankingul utilizat pe telefon", crede si Marius Balcanu, sef de servicii online in Volksank.

Pana atunci, 87% dintre tranzactiile cu cardul reprezinta retrageri de la bancomate. Doar 18% dintre romani fac si plati cu cardul.