Asta, desi incalca grav intimitatea romanilor, dupa cum spun inclusiv reprezentantii Autoritatii pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Pe de alta parte, furnizorii cred ca vor avea costuri enorme, care se vor regasi in pretul abonamentelor de internet.

Operatorii de telefonie mobila vor fi obligati sa stocheze sase luni informatiile despre apelurile efectuate in Romania, dar nu si continutul lor. Doar pe cine si cand ati sunat si cat a durat conversatia. La fel se va intampla si in cazul e-mail-urilor.

In afara de ora si data la care am trimis sau am primit mailuri, statul va sti aproape tot ce am facut in spatiul virtual timp de sase luni. De exemplu, ce site-uri am vizitat, dar si cat timp am pierdut pe retelele de socializare.

Informatiile vor fi pastrate in servere speciale, unde vor avea acces doar persoane cu o pregatire speciala. Acestea vor trebui sa puna la dispozitia statului toate datele in maximum 48 de ore. Asta inseamna costuri suplimentare: cam 10% din cifra de afaceri a companiilor de profil.

"Toti producatorii incearca sa recupereze costurile suplimentare in preturi. Este greu de crezut ca utilizatorii, in special cei de internet, vor fi dispusi sa accepte mariri de tarife", a spus Gheorghe Serban, presedinte Asociatia Nationala a Internet Providerilor.

Pe de alta parte, cei din Autoritatea de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal tin sa precizeze ca nu si-au dat avizul pentru aceasta lege.

Ministrul Comunicatiilor sustine ca informatiile vor fi folosite doar in cazul unor investigatii penale si pentru combaterea terorismului.

Romania risca o amenda de 44.000 de euro pe zi daca nu aplica norma. Germania, insa, a refuzat sa voteze legea si a acceptat sa plateasca sanctiunea.