Proiectul, cunoscut sub numele "Legea Big Brother", a generat numeroase dezbateri. De altfel, un proiect similar a fost declarat neconstitutional, in anul 2009.

"A fost adoptat in principiu acest proiect de lege, dar 12 articole au ramas in discutie, o decizie finala va fi luata saptamana viitoare, marti", a afirmat Gabriel Andronache, deputat PDL.

El a aratat ca au ramas in discutie articolele importante referitoare la protectia datelor personale, modul in care vor fi utilizate aceste date, care este termenul de stocare.

Andronache a mai spus ca exista intentia unor deputati sa introduca in mod expres in aceasta lege un amendament care sa interzica furnizarea elementelor de continut al convorbirilor pentru protectia cetatenilor.

Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale, pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

"Furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet sunt obligati sa stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de e-mail-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. In cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. In cazul serviciilor de internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit", se arata in textul initiativei legislative.

Proiectul de lege privind retinerea datelor de trafic de catre operatorii de telefonie mobila a fost depus la Parlament la inceputul lunii noiembrie 2011 de catre ministrul Comunicatiilor de la acea vreme, Valerian vreme, si deputatul PDL Adrian Badulescu, fost ofiter SRI, scria atunci ziarul "Gandul".

Proiectul care obliga operatorii de telefonie mobila sa stocheze timp de sase luni toate apelurile si mailurile a fost adoptat pentru prima data de Parlament in 2008, dar a fost declarat neconstitutional de catre judecatorii Curtii Constitutionale in 2009, deoarece "afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale - drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare".