Controversata lege "Big Brother" care obliga operatorii de telefonie mobila sa stocheze timp de sase luni toate apelurile si mailurile a fost adoptata pentru prima data de Parlament in 2008. Judecatorii Curtii Constitutionale au declarat-o neconstitutionala in 2009, deoarece "afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale - drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare."

Proiectul actual reia in mare parte prevederile din 2008, dar ministrul Conunicatiilor sustine ca a incercat sa elimine prevederile neconstitutionale. El a adaugat ca daca nu se adopta aceasta lege Romania va fi penalizata de catre Uniunea Europeana, fiind deja declansata procedura de infringement. Ministrul a apelat la calea parlamentara, desi la Ministerul Comunicatiilor este in lucru un proiect similar, care a fost criticat insa de mai multe ONG-uri.

Pe langa cerintele partenerilor europeni, initiatorii sustin ca detinerea acestor informatii de catre autoritati le va ajuta in vederea prevenirii, cercetarii, descoperirii si urmarii penale a infractiunilor si, in special, a criminalitatii organizate.

"Dorim sa subliniem faptul ca necesitatea acestei legi deriva si in contextul recentelor atacuri teroriste care au avut loc in Norvegia in luna iulie a acestui an, impunandu-se astfel masuri pentru combaterea recrudescentei acestui fenomen", explica in expunerea de motive deputatii PDL Valerian vreme si Adrian Badulescu.

Citeste mai multe pe www.gandul.info