CE a cerut oficial informatii de la cele 20 de state UE, care nu au anuntat, inca, masuri de implementare integrala in legislatia nationala a noilor reglementari europene, pana la termenul limita, 25 mai, se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Statele vizate sunt Romania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

Numarul romanilor cu acces la internet se pierde pe axa Bucuresti-Bruxelles. Cum vor autoritatile sa informatizeze tara

Comisia Europeana "cheama" Spania si Franta in instanta din cauza taxelor din sectorul telecom. Ungaria risca amenzi drastice

Comisia nu a precizat ce modificari trebuie sa adopte fiecare stat pentru a evita o noua etapa a procedurii de infringement.

Unde a gresit Romania

Reglementarile care trebuie introduse ofera companiilor si consumatorilor noi drepturi in privinta telefoanelor, serviciilor mobile si accesului la internet. Acestea includ dreptul clientilor de a se transfera la alt operator fara a schimba numarul de telefon, dreptul la mai multa claritate in privinta serviciilor si o protectie mai buna pentru datele personale online, arata Comisia, referindu-se la cele 20 de state.

Totodata, noi atributii de supraveghere pentru CE si de reglementare pentru Organismul Autoritatilor Europene de Reglementare pentru Comunicatii Electronice vor crea mai multa siguranta in privinta reglementarilor si vor ajuta operatorii telecom sa se dezvolte pe o piata paneuropeana, noteaza CE.

Majoritatea celor 20 de tari au instiintat Comisia ca au implementat unele masuri, dar doar sapte state au notificat adoptarea integrala a noilor reglementari, potrivit sursei citate.

Ce se intampla daca Romania nu se conformeaza

Tarile au termen doua luni pentru a raspunde scrisorilor transmise de CE. Daca nu raspund sau Comisia nu este multumita de informatiile primite, executivul comunitar poate trimite statelor vizate o cerere formala de implementare a legislatiei, sub forma unei "opinii argumentate", conform procedurilor UE de infringement, iar in final sa se ajunga la Curtea Europeana de Justitie.

Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca actul normativ de transpunere a intrat pe agenda Parlamentului Romaniei in luna martie, sub forma unei initiative a majoritatii membrilor Comisiei pentru Tehnologia Informatiei, din cadrul Camerei Deputatilor.

"Initiativa legislativa transpune prevederile noului cadru de reglementare in comunicatiile electronice si a primit aviz favorabil din partea Guvernului. Din motive de procedura, dezbaterile pe marginea acestui proiect de act normativ nu s-au desfasurat inca la nivelul Parlamentului, urmand ca primele discutii sa aiba loc incepand cu luna septembrie 2011", se arata intr-un comunicat al Ministerului Comunicatiilor.

Infrigement cu repetentie

CE a initiat in ultimii ani de mai multe ori proceduri de infringement impotriva Romaniei in domeniul telecom, privind de exemplu independenta Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii si retinerea datelor de telecomunicatii.

Citeste si

Google, acuzat de boicot. Cum se apara gigantul IT

China a imprumutat SUA cu 10 milioane de dolari pe ora