"Comisia Europeana a anuntat in data de 29.09.2011 lansarea primei etape a procedurii de infringement, respectiv avizul motivat, impotriva Romaniei pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor 2009/72 privind piata interna de energie electrica si 2009/73 privind piata interna de gaze naturale. Pana in prezent Romania nu a primit oficial avizul motivat", a anuntat Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Procedura a fost lansata simultan pentru alte 17 state membre pentru netranspunerea directivei 2009/73 si in cazul a 16 state membre pentru netranspunerea directivei 2009/72.

MECMA arata ca a elaborat, impreuna cu ANRE, proiectele de acte normative care preiau directivele respective, iar propunerile legislative au fost transmise spre evaluare Comisiei Europene, la 9 septembrie, dupa ce s-au aflat in dezbatere publica.

Cele doua proiecte vor fi prezentate Guvernului pentru aprobare dupa ce Comisia Europeana va transmite ANRE si MECMA opinii referitoare la compatibilitatea propunerilor cu prevederile dreptului UE.

MECMA estimeaza ca procedura de adoptare va dura maxim doua luni, ceea ce va conduce la inchiderea procedurii de infringement.

Ce presupune procedura de infringement?

Procedura de infringement se aplica in cazul unui stat membru UE care incalca legislatia comunitara si presupune mai multi pasi.

Primul pas consta in atentionarea statului in cauza, pentru a reintra in legalitate. Daca tara respectiva persista in greseala, juristii Comisiei Europene dau statul in judecata, la Curtea Europeana de Justitie (CEJ). Daca statul in cauza este gasit vinovat, va fi penalizat cu o amenda, iar procedura se inchide.