Mania Facebook a cucerit Romania, iar acum 3 milioane de romani posteaza fotografii, videoclipuri si tin legatura cu prieteni cu ajutorul retelei americane.

Insa ce stiu putini este faptul ca doar simpla mentiune a datei nasterii in profilul de Facebook poate duce la spargerea contului. In plus, exista anumite aplicatii periculoase.

Atentie pe Facebook

De exemplu, aplicatia care promite sa redea vechea tema de Facebook. La accesare, se deschide o pagina care anunta un test de calculare a IQ-ului, la fel de tentant, dar care iti cere introducerea mai multor date, inclusiv trimiterea unui cod prin SMS. In final, nu vei avea nici vechea tema de Facebook si nici nu vei sti IQ-ul, in shimb vei putea calcula timpul si banii pierduti, spun specialistii BitDefender.

Citeste si Cum iti dai seama daca ai un program spion pe calculator si cum poti sa scapi de el

„Platforma Facebook este extrem de dinamica si mereu apar elemente noi, ceea ce creeaza o serie de oportunitati dezvoltatorilor de aplicatii malitioase; de exemplu, schimbarea temei de Facebook a fost un prilej pentru a crea o aplicatie ce promite sa redea vechea tema. Cel mai bun sfat este sa evitati accesarea acelor aplicatii care va cer sa faceti diverse actiuni  inainte de a sti exact despre ce e vorba”, a declarat Catalin Cosoi, Head of Online Threats al BitDefender.

Celebra aplicatie care pretinde ca iti dezvaluie "admiratorii secreti" este o alta capcana. Daca o instalezi vei fi redirectionat catre pagini infectate si care permit atacatorilor virtuali sa posteze mesaje nedorite pe pagina personala.

Atentie! Nicio aplicatie nu iti poate calcula numarul de prieteni care ti-au accesat profilul, este practic imposibil de realizat datorita restrictiilor actuale ale platformei Facebook.

Chiar si navigatul pe net nu este chiar un lucru simplu. Browserul inregistreaza tot ceea ce cauti pe internet, site-urile pe care intri, insa are o optiune care iti permite sa ii dezactivezi aceasta optiune.

Cum te protejezi pe internet? De la aplicatia care te urmareste peste tot la contul de e-banking

Specialistii spun ca nu trebuie sa-ti accezi conturile de e-banking si sa nu faci cumparaturi online de la calculatoare publice cu acces la internet sau in timp ce esti conectati la o retea publica. Datele confidentiale pot fi interceptate de alti utilizatori, cu excepția cazului cand conexiunea e criptata. 

De asemenea, fii atent cate informatii faci publice pe retelele sociale. Cel mai indicat este sa nu postezi mesaje de tipul "Nu sunt acasa" sau "Plec in vacanta".

De asemenea, daca ai cont pe Foursquare si iti accezi profilul, fiecare dintre prietenii din retea poate afla locul in care te afli in momentul respectiv. Gandeste-te! Acest lucru inseamna mana cereasca pentru hotii care vaneaza astfel de informatii "pretioase".

Si alte servicii de localizare precum Gowalla si Facebook Places favorizeaza chiar fraudele informatice.