In studiul IRES se arata ca 88% dintre romanii din mediul urban au telefon mobil, iar dintre acestia 59% au abonament, iar 52% folosesc serviciile cu cartela pre pay. Accesul la internet de pe telefonul mobil este folosit de 15% dintre posesorii de telefoane mobile, chiar daca ponderea celor care au aceste servicii incluse în abonamente este de 22%.

Studiul privind utilizarea Internetului in Romania si comportamentul internautic al romanilor a fost realizata in perioada 23-24 februarie, pe un esantion de 1.146 de persoane din mediul urban.

Un sfert dintre respondenti se declara "foarte interesati" de Internet, iar 37% "interesati", in timp ce 18% nu se arata atrasi de aceste servicii. O treime dintre utilizatorii romani navigheaza zilnic intre o ora si trei ore, iar aproape 30% intre 30 de minute si o ora.

Cele mai raspandite metode de conectare, de acasa, este prin telefon fix si cablu, cu ponderi de 46%, respectiv 45%. Conexiunea prin banda larga nu este folosita decat de 6% dintre repondenti.

In schimb, conexiunea la Internet cea mai raspandita la serviciu si in scoli este cea prin cablu, fiind folosita de 26% dintre respondenti. Conexiunea prin telefon fix are o pondere de 13%%, iar cea broadband de 4%.

Dintre furnizorii de servicii de Internet, mai mult de jumatate dintre utilizatorii sunt clienti ClickNet/Romtelecom (52%), urmatorii clasati fiind RCS&RDS (21%) si UPC (9%). In acelasi timp, 4% dintre utilizatorii de internet din Romania se conecteaza prin servicii furnizate de principalii doi operatori de telefonie mobile, Orange (2%) si Vodafone (2%).

Cel mai utilizat browser, in Romania, cu o pondere de 34,3% dintre respondenti, este Google Chrome, acesta fiind urmat de Mozilla Firefox (30,6%) si de Internet Explorer (27,8%). In acelasi timp, cel mai utilizat motor de cautare este Google (89,2%), fiind urmat, la mare distanta, de Yahoo! (8,8%).

Cel mai folosit serviciu de e-mail este cel furnizat de Yahoo! (76,1%), in timp ce numai 9,2% dintre respondenti folosesc serviciul Gmail si 1,8% Hotmail. De asemenea, serviciul de mesagerie al Yahoo! este utilizat de catre 71,3% dintre respondenti, iar 10,5% acceseaza Google talk, 5,3% serviciul Skype, iar "Windows messenger" este folosit de 2,5% dintre romani.

In scop personal, aproape toti romanii (96%) folosesc Internetul pentru informare, iar 83% pentru e-mail, iar pentru cumparaturi si plata facturilor ponderea este situata in jurul a 30%.