Nokia a inregistrat costuri exceptionale de 1,1 miliarde de euro pentru primele trei luni.

Grupul a raportat o pierdere operationala de 1,34 miliarde de euro, fata de 439 milioane de euro profit in perioada similara a anului anterior. Analistii consultati de Bloomberg anticipau o pierdere de 312,6 milioane de euro pentru primul trimestru din acest an. Vanzarile au scazut cu 29%, la 7,35 miliarde de euro, minimul a aproape sapte ani, se arata intr-un cominicat al producatorului de telefoane mobile.

Directorul general, Stephen Elop, la mai mult de un an de la adoptarea softului Windows Phone al Microsoft pentru smartphone-urile Nokia, are dificultati in a opri declinul vanzarilor pe pietele emergente si scaderea marjelor. Elop a promis saptamana trecuta masuri structurale "semnificative", inclusiv posibile vanzari de active, pentru a supravietui concurentei cu Apple sau producatorii chinezi, precum ZTE.

"Ma intreb cine ar cumpara (actiuni, n.r.) Nokia chiar si la nivelul actual. Toata lumea are marje mai bune ca Nokia", a afirmat Leon Cappaert, manager cu active de 400 de milioane de euro sub adiministrare la KBC Asset Management.

Actiunile Nokia au pierdut aproape 20% din valoare doar in ultima saptamana, dupa ce Nokia a anuntat la 11 aprilie ca principala divizie a grupului, cea de telefoane mobile, a generat pierderi in primul trimestru si va evolua similar si in actualul interval.

La un moment dat cel mai mare producator de telefoane mobile, capitalizarea Nokia a scazut cu circa 70 de miliarde de euro de cand Apple a lansat iPhone in 2007.

In primul trimestru din acest an, livrarile de telefoane mobile au scazut cu 24%, la 83 milioane de unitati, minimul ultimilor sase ani.

Nokia a vandut aproape doua milioane de smarphone-uri din seria Lumia, functionand cu Windows Phone, insa afacerile cu telefoane ieftine nu au reusit sa acopere tranzitia catre smarphone-uri, intrucat rivalii au introdus modele la preturi si mai reduse pe piete precum India si China.

Directorul general al Nokia a anuntat desfiintarea a peste 10.000 de locuri de munca de la inceperea colaborarii cu Microsoft.