Nokia primeste lovitura dupa lovitura. A pierdut suprematia pe piata de telefonie mobila si a intrat in categoria "junk". Cine face cele mai bune telefoane
Samsung, cel mai mare producator de aparatura electronica din Asia, a devenit in primul trimestru al acestui an cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, dupa vanzari, arata datele Strategy Analytics, preluate de Bloomberg. Ca si cum nu era de ajuns, Standard&Poor’s a retrogradat vineri ratingul Nokia, cu o treapta, in categoria "junk" nerecomandata investitiilor.
Samsung a livrat in primele trei luni 93,5 milioane de telefoane mobile, in crestere cu 36% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, informeaza Mediafax.
Grupul sud-coreean, cu sediul la Suwon, urca astfel pentru prima data pe prima pozitie in topul vanzarilor de telefoane.
Nokia a vandut 82,7 milioane de unitati, ocupand pozitia a doua la nivel mondial.
Samsung a avut o cota de piata de 25%, urmat de Nokia cu 23%.
Nokia a fost cel mai mare producator de telefoane mobile din lume dupa vanzari inca din 1998, cand a detronat grupul Motorola.
Pe pozitia a treia in primul trimestru al acestui an s-a plasat Apple, cu 35,1 milioane de unitati, in urcare cu 89%, si o cota de piata de 9,5%, desi compania este prezenta doar pe segmentul smartphone-urilor premium.
Vanzarile de telefoane mobile au crescut la nivel mondial cu 3,3% in primul trimestru, la 368 milioane de unitati.
Samsung si-a adjudecat prima pozitie in perioada ianuarie-martie si dupa vanzarile de smartphone-uri, cu 44,5 milioane de unitati si o cota de piata de 31%, potrivit Strategy Analytics. Cota de piata a Apple a fost de 24%, iar pe locul al treilea s-a plasat Nokia.
Samsung Electronics a inregistrat in primul trimestru un profit record de 5,2 miliarde de dolari, datorita vanzarilor de smartphone-uri, care au generat 73% din castig.
Standard&Poor’s a retrogradat Nokia in categoria "junk"
Ratingul producatorului finlandez de telefoane mobile a fost retrogradat cu o treapta, in categoria "junk" nerecomandata investitiilor, din cauza inrautatirii perspectivelor veniturilor si profitabilitatii grupului.
Ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost revizuit de la nivelul "BBB-" la "BB+", iar cel pentru datoriile pe termen scurt de la "A-3" la "B". Perspectiva calificativelor este negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Consideram ca veniturile diviziei de telefoane si servicii ar putea scadea in 2012 cu acelasi ritm ca in 2011 (minus 18%), dupa ce Nokia a raportat in primul trimestru venituri sub asteptari, in special in cazul smartphone-urilor cu sistem de operare Symbian", se arata in comunicat.
S&P anticipeaza ca vanzarile telefoanelor cu sistem Lumia vor creste in timp, dar insuficient pentru a compensa declinul rapid al veniturilor aduse de aparatele dotate cu Symbian.
Si Fitch a retrogradat saptamana aceata Nokia la "BB+", ca urmare a declinului cotei de piata, si a anuntat ca perspectiva ramane negativa.