Samsung a livrat in primele trei luni 93,5 milioane de telefoane mobile, in crestere cu 36% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, informeaza Mediafax.

Grupul sud-coreean, cu sediul la Suwon, urca astfel pentru prima data pe prima pozitie in topul vanzarilor de telefoane. 

Nokia a vandut 82,7 milioane de unitati, ocupand pozitia a doua la nivel mondial. 

Samsung a avut o cota de piata de 25%, urmat de Nokia cu 23%. 

Nokia a fost cel mai mare producator de telefoane mobile din lume dupa vanzari inca din 1998, cand a detronat grupul Motorola. 

Pe pozitia a treia in primul trimestru al acestui an s-a plasat Apple, cu 35,1 milioane de unitati, in urcare cu 89%, si o cota de piata de 9,5%, desi compania este prezenta doar pe segmentul smartphone-urilor premium. 

Vanzarile de telefoane mobile au crescut la nivel mondial cu 3,3% in primul trimestru, la 368 milioane de unitati. 

Samsung si-a adjudecat prima pozitie in perioada ianuarie-martie si dupa vanzarile de smartphone-uri, cu 44,5 milioane de unitati si o cota de piata de 31%, potrivit Strategy Analytics. Cota de piata a Apple a fost de 24%, iar pe locul al treilea s-a plasat Nokia. 

Samsung Electronics a inregistrat in primul trimestru un profit record de 5,2 miliarde de dolari, datorita vanzarilor de smartphone-uri, care au generat 73% din castig.

Standard&Poor’s a retrogradat Nokia in categoria "junk"

Ratingul producatorului finlandez de telefoane mobile a fost retrogradat cu o treapta, in categoria "junk" nerecomandata investitiilor, din cauza inrautatirii perspectivelor veniturilor si profitabilitatii grupului. 

Ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost revizuit de la nivelul "BBB-" la "BB+", iar cel pentru datoriile pe termen scurt de la "A-3" la "B". Perspectiva calificativelor este negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. 

"Consideram ca veniturile diviziei de telefoane si servicii ar putea scadea in 2012 cu acelasi ritm ca in 2011 (minus 18%), dupa ce Nokia a raportat in primul trimestru venituri sub asteptari, in special in cazul smartphone-urilor cu sistem de operare Symbian", se arata in comunicat. 

S&P anticipeaza ca vanzarile telefoanelor cu sistem Lumia vor creste in timp, dar insuficient pentru a compensa declinul rapid al veniturilor aduse de aparatele dotate cu Symbian. 

Si Fitch a retrogradat saptamana aceata Nokia la "BB+", ca urmare a declinului cotei de piata, si a anuntat ca perspectiva ramane negativa.