Poate ca multi zambesc, insa politistii ii considera la fel de vinovati si pe cei care distribuie si pe cei care acceseaza opere pe care nu se platesc drepturi de autor.

Daca un tanar care descarca un film de pe un torent ar fi suprins de politie, ar risca inchisoare de la 1 la 4 ani. Totul, insa, ramane la latitudinea unui procuror care trebuie sa stabileasca in ce masura reprezinta un pericol social.

Pentru ca doar cu un simplu click poti sa vezi la tine acasa cele mai noi filme de Holywood, este de inteles ca multi sunt tentati sa creada ca nu vor fi prinsi tocmai ei. Nu se stie niciodata, mai ales daca cineva sesizeaza autoritatile ca aveti in calculator prea multe productii cinematografice. Cu mandat de la judecator, politia poate sa intre in orice locuinta.

Pana acum, sapte persoane care au vandut produse piratate au fost condamnate la inchisoare cu suspendare, iar cateva zeci sunt cercetate penal. De exemplu, o firma, care a folosit programe de calculator fara licenta, plateste acum inzecit valoarea lor. Ca sa nu mai spunem ca un program piratat iti poate distruge computerul cu tot cu baza de date. Chiar si asa, in Romania, rata pirateriei este de 64% in timp ce media la nivel european este de 35%.