Antivirusii falsi sunt cunoscuti sub numele de “rogueware ”. Acestia sunt de fapt programe care intra in computerul unui utilizator si il anunta ca este victima unei infectari masive – asta desi nu e nici vorba de asa ceva. Bazat pe panica produsa, acest antivirus fals propune imediat si solutia: pe ecran apare o invitatie la cumpararea unui antivirus.

Potrivit unui raport recent, o companie de securitate a datelor a avertizat asupra proliferarii recente de antivirusi falsi, pentru ca, se pare, este chiar la moda sa raspandesti astfel de amenintari. 40% din totalul volumului de antivirus fals din toate timpurile a fost creat in 2010, anunta specialistii.

Mai exact, vorbim despre 2.285.629 de antivirusi falsi aparuti din ianuarie pana in octombrie.

Hackerii fac astfel bani prin vanzarea de licente antivirus pe care utilizatorii nu le vor primi de fapt niciodata, prin furtul de date ale cardului de credit si vanzarea lor pe piata neagra sau folosirea lor pentru a face achizitii online.

Specialistii sfatuiesc utilizatorii sa ia masuri de siguranta atunci cand cauta informatii pe Internet, asigurandu-se ca au un instalat un software antivirus de incredere si actualizat si ca folosesc instrumente de navigare in conditii de siguranta.

Respingeti cereri pe messenger de la necunoscuti si nu deschideti niciun fisier care provine din surse necunoscute.