Pe un teren cu o suprafata mai mare de un hectar se va inalta cladirea care va adaposti cel mai mare laser din lume. Aceasta va avea marimea unui stadion de fotbal.

Totul a pornit de la un proiect international de 280 de milioane de euro. Banii au fost obtinuti in mare parte de la Uniunea Europeana.

Laserul va putea fi folosit in orice tip de cercetare. Ne propunem sa revolutionam lumea medicala si asta pentru ca in Romania se vor putea fabrica acceleratoare pentru terapiile anticancer cu protoni. Vom avea in primul rand doctorii mai bune si acces la tratamente avansate.

Totodata pe baza cercetarilor care se vor desfasura la Magurele specialistii pot modifica si imbunatati structura materialelor chiar daca discutam despre sticla, plastic sau metale. Adica toate obiectele care ne inconjoara ar putea fi de o calitate mai buna.

''Vor fi noi tipuri de materiale care in momentul acesta doar ne gandim la ele", a spus Ion Morja, directorul INFLPR

Pe langa aceste beneficii, proiectul va genera si sute de locuri de munca. Aici cercetatorii romani vor lucra umar la umar cu experti din strainatate.

''Este o sansa pentru tinerii fizicieni, medici, biologi din Romania de a avea acces la instrumente de cercetare care sunt ale viitorului", a declarat Gheorghe Cata-Daniel, managerul adjunct al proiectului ILAI-NF

Noul laser va fi de 1000 de ori mai puternic decat cel care functioneaza in prezent la Institutul de Fizica.