In Romania, la momentul de fata, aproximativ 85-90% din totalul de e-mailuri trimise sunt mesaje spam, spune Carmen Mitrica, Head of Antispam Lab Bitdefender. „Cu toate acestea, mesajele de tip spam in limba romana nu sunt foarte raspandite, procentul fiind undeva sub 5%. In schimb, majoritatea spamului primit de romani este in limba engleza, provenit din tari precum SUA sau Rusia”, a mai arata el.

Recent, a fost identificat un val periculos de mesaje spam purtatoare de malware, provenit din Statele Unite ale Americii. Mesajele pareau a fi trimise din partea Automated Clearing House (ACH), un serviciu financiar din Statele Unite oferit de NACHA, asociatia de plati electronice. Pentru a fi cat mai convingatoare, ele erau trimise de pe un cont de e-mail @nacha.org.

Mesajul era insotit de un atasament ce continea o arhiva zip, care aparent oferea mai multe detalii despre o tranzactie esuata si ii invita pe utilizatori sa o deschida. Cu toate acestea, fisierul arhivat avea o extensie dubla (pdf.exe), astfel incat, desi arata ca un document PDF, in realitatea era un fisier executabil.

Daca il deschizi risti sa ramai fara bani in cont si sa pierzi controlul asupra calculatorului.

Pagubele produse de infractiunile informatice depasesc piata substantelor ilegale

Costurile totale induse de infractiunile informatice la nivel mondial la 114 miliarde de dolari pe an, mai mult decat valoarea combinata a pietelor globale de marijuana, cocaina si heroina, potrivit dezvoltatorului de software de securitate Symantec, citat de Reuters.

Symantec a aratat, intr-un raport, ca numarul adultilor care au cazut in ultimul an victima infractiunilor electronice se ridica la 431 milioane.

"In ultimele 12 luni, numarul adultilor care au fost tinta unor infractiuni online l-a depait de trei ori pe cel al ilegalitatilor offline. Cu toate acestea, mai putin de o treime dintre respondentii participanti la un sondaj considera ca au sanse mai mari sa cada victima crimelor electronice decat celor traditionale in urmatorul an", se arata in studiu.

Citeste si

Vinul romanesc, pe mesele americanilor. Cum fac afaceri impreuna 6 producatori de vin

Agricultura ecologica, intre hrana viitorului si o bula speculativa. De ce renunta producatorii la culturile eco si cum se explica diferentele de preturi