Google prezice moartea desktop-ului pana in 2013
Sefii Google se intrec in previziuni pesimiste in ceea ce priveste viitorul computerului traditional, mizand pe expansiunea tehnologiei mobile. Sa fie acesta intr-adevar declinul desktop-ului sau doar o strategie a celor de la Google? Pana una, alta, cert este ca visul lui Bill Gates ca in fiecare casa ori birou sa existe un calculator nu este o realitate valabila in toate partile lumii.
“In trei ani, desktop-urile vor fi irelevante. In Japonia, majoritatea cercetarilor se bazeaza acum pe smartphone-uri, nu pe computere”, este declaratia lui John Herlihy, oficial Google.
Aceasta remarca vine sa completeze afirmatiile facute de Eric Schmidt, CEO in cadrul Google, care a anuntat luna trecuta ca gigantul online se concentreaza mai nou pe cautarile pe telefonul mobil si mai putin pe cele de pe desktop-uri, sfatuindu-i pe dezvoltatorii de aplicatii sa faca acelasi lucru.
In cadrul targului international de telefonie mobila de la Barcelona, Schmidt a subliniat ca vanzarile de smartphone-uri si de alte dispositive mobile sunt in crestere, iar acestea vor eclipsa in scurt timp vanzarile de computer conventionale.
Nici nu este de mirare ca telefoanele inteligente au luat avant, tinand cont de faptul ca aproape doua treimi din populatia lumii are un telefon mobil, potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite.
Si totusi, sa insemne aceste cifre intr-adevar moartea desktop-ului sau sa fie doar o mutare strategica a celor de la Google?
Bill Gates, geniul din spatele industriei software, prezicea in urma cu ani buni ca “pe fiecare birou din fiecare casa va exista un computer”, ceea ce pe vremea aceea parea un plan destul de ambitios. Sunt, desigur, parti ale lumii in care aceasta viziune suna mai degraba a halucinatie.
Luand in considerare acest aspect, iata cateva motive pentru care putem spune ca desktop-ul nu este mort si nici nu va fi atat de curand.
1. Desktop-urile sunt mai ieftine, se strica mai greu si se repara mai usor.
2. Desktop-urile, spre deosebire de laptop-uri, pot fi upgradate cu diferite componente o data la cativa ani si astfel raman puternice si competitive.
3. Desktop-urile ofera performante superioare din punctul de vedere al vitezei si al capacitatilor tehnice in domenii precum grafica, de exemplu.
Tu ce crezi? A trecut era computerelor traditionale sau acestea vor continua sa fie cautate in tari in curs de dezvoltare?