Actiunile Google s-au prabusit cu aproape 10% in doar doua zile ale acestei saptamani, scazand totodata cu 24 miliarde de dolari si valoarea companiei americane.

In plus, si veniturile inregistrate in al treilea trimestru din acest an au scazut cu 20%, in comparatie cu aceeasi perioada din 2011.

Potrivit economistilor, castigurile mici pe care Google le-a inregistrat s-au “datorat” problemei uriase pe care gigantul online nu stie cum s-o managerieze: reclamele de pe dispozitivele mobile.

Cativa analisti citati de Daily Mail sustin chiar ca ar putea veni ani catastrofici pentru compania care detine cel mai cunoscut motor de cautare din lume: Google ar putea pierde pozitia de lider pe piata globala. Ba mai rau, sansele sa dispara cu totul nu sunt tocmai mici, atrag atentia specialistii.

“Google ar putea disparea in 5-8 ani. Ma refer la faptul ca Yahoo are toate sansele sa-l detroneze, asa cum se intampla candva”, crede Eric Jackson, fondatorul si manager la Ironfire Capital, fond de investitii axat pe companii din IT, citat de CNBC.

Cum a pierdut 24 miliarde de dolari in doua cateva ore

Google a raportat joi un profit de 2,18 miliarde de dolari in trimestrul al treilea, in scadere de la 2,73 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut, iar rezultatul sub asteptarile analistilor a dus la suspendarea actiunilor companiei la bursa Nasdaq, dupa un declin de 9%, potrivit MarketWatch. Astfel, compania americana a pierdut 24 de miliarde de dolari din valoare.

Operatorul celui mai accesat motor de cautare la nivel mondial a publicat din greseala mai devreme cu cateva ore rezultatele financiare pe trimestrul al treilea, pe site-ul Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare, anuntul incluzand la sfarsit propozitia "Asteptam declaratiile lui Larry" (Larry Page, cofondator al Google).

Google a luat astfel prin surprindere piata, anuntul fiind asteptat dupa inchiderea tranzactiilor. Eroarea a devenit rapid subiect pe Twitter, printre comentarii fiind si observatia ca Google ar putea simti lipsa Marissei Mayer, care a plecat din companie in urma cu cateva luni pentru a conduce Yahoo!.

Veniturile au urcat de la 7,51 miliarde de dolari la 11,33 miliarde de dolari, in timp ce analistii anticipau 11,39 miliarde de dolari. Profitul pe actiune, de 6,53 dolari, este sub asteptarile analistilor, de 10,63 dolari.