Companiile isi recruteaza angajatii de pe bancile scolii. Povestile romanilor care au fost angajati de Facebook si Google, dupa internship
Zeci de multinationale sunt tot mai interesate sa-si pregateasca singure viitorii angajati. Pentru asta ii aleg inca de pe bancile facultatii si incheie cu ei parteneriate de practica. Pe langa instruire, tinerii primesc si o bursa lunara, cazare si transport. La final, insa, doar cei mai buni primesc contracte de munca. Cele mai noi oferte de joburi sunt disponibile in aceste zile la Universitatea Politehnica din Bucuresti.
Andrei este un model de succes in fata tinerilor care vor o cariera intr-o companie de renume. Lucreaza pentru Facebook si vorbeste cu mandrie despre viata lui din America.
''Fac programare pur si simplu, dar si probleme de matematica si inteligenta artificiala. Este un potential enorm, iar Facebook, desi a crescut, a reusit sa-si pastreze acest spirit de inovatie", povesteste Andrei Alexandrescu, director de cercetare la cunoscuta retea de socializare.
O astfel de slujba isi doreste si Cosmin, student in anul doi la Automatica. Recunoaste insa ca ar prefera sa lucreze la Google, compania care a pus pe picioare cel mai mare motor de cautare pe internet. "As lucra cu oameni pasionati, iar sediul lor este futurist", spune Cosmin.
Google se bazeaza pe creiere din toata lumea, iar un exemplu foarte clar este Dan Levinschi, care a ajuns director de marketing la Londra, dupa un stagiu de practica.
"Studentii romani sunt foarte apreciati in acest domeniu. Intotdeauna vom fi deschisi la asemenea colaborari", declara si Dan Bulucea, directorul Google Romania.
In prezent, reprezentantii din Romania ai companiei americane sunt interesati de un parteneriat chiar cu Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB). "Studentii vor lucra impreuna cu Google la un soft special care sa promoveze imaginea Romaniei pe Internet", a afirmat Mihnea Costoiu, rectorul UPB.
Pe langa companiile de IT, la targul din Politehnica au fost prezente si firme din industria auto. Stefan este unul dintre tinerii care si-ar dori sa lucreze la Renault. ''Este o firma de renume, este o firma mare si cred ca acolo pot evolua'', spune el.
Cei 130 de studenti care vor fi selectinati pentru intership vor primi o bursa lunara, masa si cazare. In stagiile de practica studentii afla exact care sunt cerintele angajatorului si se specializeaza pe acele domenii, iar reprezentantii companiilor au ocazia sa recruteze oameni instruiti chiar de ei.
Mai bine de jumatate dintre studentii care intra in intershipuri se angajeaza inca din timpul facultatii, iar salariile lor pot ajunge in primul an chiar si la 2.000 de lei.