Compania a aratat ca scaderea veniturilor a fost cauzata de trendurile sezoniere din advertising, noteaza Reuters.
Unii analisti de pe Wall Street nu se asteptau la declin.

"A fost o franare mai rapida decat ne-am fi asteptat. Nu conteaza cum privesti problema: un declin atat de abrupt va fi motiv de ingrijorare pentru investitori pentru o companie perceputa a fi in crestere rapida, care cauta o valoare ridicata pe piata", comenteaza Brian Wieser, analist la Pivotal Research Group.

Facebook vrea sa atraga aproximativ 5 miliarde de dolari prin listarea la bursa, pregatind cea mai mare oferta publica initiala efectuata vreodata in industria IT, care i-ar putea asigura o capitalizare de pana la 100 miliarde de dolari.

Analistii considera ca investitorii se vor bate pe actiunile Facebook in cadrul ofertei publice initiale, insa semnalele negative privind incetinirea cresterii i-ar putea determina pe unii sa nu devina actionari pe termen lung.

Facebook, fondata in 2004 de Mark Zuckerberg, a depasit in primul trimestru pentru prima data pragul de 900 milioane de utilizatori activi lunar. Compania a angajat 1.100 de persoane in ultimele 12 luni, numarul total de angajati ajungand la 3.539, potrivit raportarilor inaintate luni seara Comisiei pentru valori mobiliare din SUA.

Cheltuielile s-au dublat in ultimele 12 luni, in timp ce veniturile au urcat cu numai 45%, a precizat compania. Profitul net a scazut astfel cu 12% in primul trimestru, la 205 milioane de dolari, de la 233 milioane de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut. Veniturile au totalizat 1,06 miliarde de dolari, in scadere cu 6% fata de trimestrul al patrulea.

Pe langa incetinirea cresterii, Facebook are si probleme legate de drepturile de proprietate intelectuala si brevete.

Yahoo a dat in judecata Facebook pentru incalcarea unor brevete, in timp ce reteaua de socializare incearca sa-si consolideze portofoliul de drepturi de proprietate intelectuala pentru a evita viitoare infruntari in instanta.

Facebook a anuntat luni ca va plati 550 milioane de dolari catre Microsoft, pentru un portofoliu de cateva sute de brevete.