Actiunile Facebook au intrat vineri dimineata la tranzacționare cu intarziere si au deschis cu 11% peste pretul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala, scrie Mediafax.

Dupa ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzactionate sub simbolul FB au scazut rapid pana la finalul sedintei si au inchis la 38,23 dolari. 

Facebook a atras 16 miliarde de dolari prin oferta publica initiala, capitalizarea companiei la debutul pe bursa fiind de peste 104 miliarde dolari. 

Analistii anticipau ca actiunile companiei vor inchide vineri pe Nasdaq cu cresteri intre 10-50%, insa debutul dezamagitor nu va afecta serios reteaua de socializare. 

Surse din piata sustin ca banca de investitii Morgan Stanley, principalul intermediar al ofertei publice initiale, a fost nevoita sa cumpere actiuni vineri pentru a apara nivelul de 38 de dolari la care s-a listat Facebook. 

Multi specialisti anticipeaza ca presiunile pe cotatia bursiera a companiei vor continua saptamana viitoare. 

Incidentele rusinoase ale listarii Facebook pentru piata Nasdaq.

Deschiderea a fost intarziata. Operatorul bursier nu a facut fata volumului urias de ordine, iar pe parcursul sedintei confirmarea ordinelor a fost efectuata cu intarzieri mari.  Comisia de Valori Mobiliare din SUA a anuntat ca analizeaza situatia.

Analistii cred ca debutul modest al Facebook a fost cauzat in principal de pretul ridicat ales de companie in oferta publica initiala, dar si de volumul mare de actiuni scos pe piata, care au saturat probabil cererea din partea unor investitori. 

Nu putin sunt cei care acuza demult ca valoarea de piata vehiculata pentru Facebook este mult prea ridicata pentru o companie cu venituri de 3,7 miliarde dolari si profit de un miliard dolari anul trecut.

Capitalizarea Facebook este mai ridicata decat valoarea cumulata a gigantilor HP si Dell.