Cum te feresti de inselatoriile de pe Facebook. Top 9 cele mai intalnite escrocherii
De cate ori nu ai fost tentat sa folosesti o aplicatie de pe Facebook care iti arata cine ti-a vazut profilul sau sa citesti mesajele unui prieten scrise cu litere ciudate si care te indeamna sa dai click. Multe dintre aceste ecrocherii sunt evidente si deci usor de ocolit, insa de multe ori cazi in capcana. Asa ca in ciuda setarilor de siguranta ale retelei, depinde doar de tine sa ai grija de contul tau online. Huffington Post a facut o lista cu cele mai comune noua inselatorii de care sa te feresti pe Facebook. Vezi mai jos care sunt cele mai frecvente probleme.
Una dintre cele mai intalnite inselatorii sunt aplicatiile si ofertele "prea bune ca sa fie adevarate" si care ii admenesc pe utilizatori sa copieze un cod in browserul lor de internet.
Din momentul in care utilizatorul a facut acest lucru, virusul se instaleaza automat si preia controlul asupra contului tau de Facebook si iti spameaza prietenii. La ce sa fii atent? La materiale video sau la poze cu Osama bin Laden mort, aparute la scurt timp dupa moartea acestuia si care au impanzit practic retelele de socializare.
Ai grija si la falsele chestionare. Daca dai click si esti redirectionat pe o alta pagina decat una de Facebook, mai bine inchide-o. Cand completezi falsul text, tu nu faci decat sa il ajuti pe hacker sa-si castige comisionul. La final ti se poate cere si numarul de telefon ca sa iti fie trimise rezultatele. Ai grija, daca un un hacker are numarul tau ar putea sa-ti sparga contul de Facebook sau chiar sa faca plati in numele tau.
Cei care fac phishing sunt de cele mai multe ori de datele tale personale - numele de utilizator, parola si apoi incearca sa iti sparga si alte conturi. Inselatoriile de acest fel sunt destul de greu de depistat pentru ca ei creaza de obicei o pagina asemanatoare cu cea de Facebook.
Trebuie sa fii atent si la mesajele care par a veni din partea echipei Facebook si care iti spun ca trebuie sa iti updatezi contul. De obicei aceste contin linkuri infectate deja, iar daca dai click, ai putea ramane fara username si parola.
Daca un prieten iti cere bani disperat, l-ai ajuta nu? Pe asta mizeaza hackerii care vor sa te faca sa trimiti bani online prin servicii de tipul Western Union.
Daca obisnuiesti sa adaugi in lista ta pe oricine, mai bine gandeste-te de doua ori. Si asta pentru ca unele conturi sunt create tocmai pentru ati afla datele personale.
O falsa invitatie postata pe pagina ta care iti promite ca vei castiga un premiu daca dai click pe ea, este o cale prin care tu poti la randul tau sa iti spamezi prietenii fara sa vrei. Si asta pentru ca odata ce ai dat click pe ea, ea este redistribuita si pe paginele celor din lista ta.
Aplicatiile cu probleme au devenit ceva comun in ziua de azi. De obicei tot ce trebuie sa faci ca sa iti periclitezi contul este dai click pe aplicatii care iti spun cu ce vedeta semeni sau cand te vei casatori si sa le permiti sa aiba acces la toate datele tale persoanele, de la data nasterii pana la facultatea pe care ai urmat-o.
Si update-urile pot pune probleme daca nu esti atent. Viermele Koobface se ascunde in spatele unui update Adobe Flash Player si a fost creat inca din 2008, insa acum se raspandeste cu mai mare viteza prin intermediul retelelor sociale. Acest virus afecteaza in special utilizatorii de Windows.