Compania in care nu exista birouri, angajatii nu folosesc e-mailul, iar peretii "vorbesc"
Cele mai multe companii sunt dotate cu birouri tehnologizate "in nuante de gri". Ne referim la birourile corporatiste, inchise la culoare, unde angajatii isi petrec ore intregi, lucrand de zor. La polul opus se afla start-up-urile din sfera social-media, unde birourile par mai degraba locuri de iesit cu prietenii decat create in scop profesionat. Asta se numeste “performanta fortei de munca”, sunt de parere antreprenorii companiilor din sectorul social.
Firmele din domeniul IT nu duc lipsa de creativitate, scrie Business Insider. Sunt atat de inspirate incat si-au construit pereti „interactivi”. Traditionalii pereti albi au fost transformati in table utilizate pentru conferinte video, pictate cu vopsele speciale „pentru pereti vorbitori”.
Toate incaperile din cladirile businessurilor de socializare sunt dotate cu acesti pereti „vorbitori”, unde toti angajatii pot „scrijeli” orice. Acestia se pot conecta totodata prin Bluetooth si organiza conferinte video, vizionate direct pe zidurile interactive.
De pilda, compania Eagle din Boston comercializeaza software-uri menite sa ofere sprijinit companiilor cu pana la 600 de angajati si furnizori. Dupa un an, Eagle si-a dezvoltat afacerile si s-a mutat intr-un nou sediu. Atunci au decis sa schimbe putin lookul si atmosfera din interiorul companiei, spune Mike Fitzgerald, seful Eagle.
Asa ca au apelat la peretii interactivi. Astazi, scopul companiei este sa-si ajute in permanenta angajatii sa fie in contact, sa poata discuta imediat ce apare o problema. Motiv pentru care si-au transformat birourile in camere deschise. Au constuit mici incaperi in care salariatii lucreaza impreuna. Nu apeleaza niciodata la Microsoft Office atunci cand vor sa faca o conferinta, ci folosesc spatiul din dotare, ajutat de un monitor specializat pentru asa ceva.
Au ucis traditionalele birouri. Toti angajatii au astazi tablete (iPad-uri sau cele dotate cu Android), laptopuri si telefoane mobile. Folosesc programele de pe smartphone-uri pentru a-si accesa celelalte gadgeturi, dar si peretii „vorbitori”. De asemenea, detin casti si hands-free.
Eagle a ucis si un alt lucru esential, folosit de companii: mailul intern. Echipele de IT-isti au creat o noua aplicatie portabila care permite tuturor oamenilor din companie sa-si creeze proiectele prin inserarea, adaugarea diverselor informatii, date, calendare, orare etc. Aceasta din urma este folosita pe plan intern, in locul mailului.
Zi de zi au loc conferinte video pretutindeni in firma, datorita noilor tehnologii. Acesta este si motivul pentru care relatiile dintre angajati sunt si mai bune, faptul ca socializeaza in fiecare moment, colaboreaza si lucreaza impreuna, conteaza foarte mult.
Mai mult decat atat, datorita monitoarelor amplasate in intreaga cladire, personalul poate fi urmarit in orice clipa din zi, indiferent de incaparea/departamentul in care se afla – un avantaj pentru care expertii pot fi localizati oricand este nevoie de ei, fara alte interventii suplimentare, de genul telefoanelor, mesajelor etc.
Acum Fitzgerald viseaza la momentul in care vor exista asemenea aplicatii intre marile companii din IT, in special social-media. Totodata, managerul Eagle se gandeste la un soft de urmarire al fiecarui angajat in parte, dintr-o locatie in alta, rezultate date de coordonatele GPS urmarite prin intermediul smartphone-urilor ori tabletelor. Oamenii in jurul carora migreaza angajatul X vor fi alertati de acest lucru, in caz ca ar putea avea nevoie sa-l contacteze.