Informatizarea are pretul ei: se inmultesc atacurile cibernetice
Romania incepe abia acum sa isi faca o baza informatica serioasa. Partea proasta este ca teroristii sau membrii retelelor de crima organizata ar putea pune mana pe datele noastre confidentiale.
De la cele legate de adresa, pana la cele medicale sau financiare. Aceasta este ingrijorarea serviciilor secrete, care sunt de parere ca institutiile noastre sunt inca vulnerabile in fata unor atacuri cibernetice.
Daca gigantii au patit-o recent, o tara ca Romania, care abia acum se informatizeaza, poate avea probleme grave.
Deja si la noi paginile bancilor au fost copiate si folosite pentru obtinerea informatiilor confidentiale. La fel s-a intamplat si la o clinica privata.
In prezent, Casa de Asigurari de Sanatate are cea mai mare baza de informatii despre fiecare dintre noi. Depindem de 112 ca sa anuntam o problema, iar un blocaj in retea ne-ar lasa fara ajutor. Retelele electrice ar putea fi oprite daca un pirat ar reusi sa intre in sistem.
La efecte ar intra pierderi de milioane de euro, iar viata a mii de oameni ar fi in pericol. Si asta pentru ca astazi aproape totul este gestionat online.
Reprezentantii STS, cei care protejeaza bazele de date pentru cele mai importante institutii ale statului, sustin ca riscurile sunt minime datorita sistemelor de protectie. Vulnerabil ramane totusi domeniul financiar-bancar.
Serviciile de informatii iau cat se poate de in serios amenintarea pe care o reprezinta in primul rand internetul. Un infractor priceput poate bulversa viata unei persoane cu un simplu click.
In aceste conditii, toata lumea este in garda in fata atacurilor cibernetice. Britanicii au anuntat ca regatul unit trebuie sa se pregateasca de un "razboi total pe internet" mai ales dupa ce in urma cu cativa ani au pierdut baza de date a populatiei.
Pe acelasi subiect: