Start in lupta telecom pe o piata cat 3% din PIB-ul Romaniei. Costul de pornire al licentelor de telefonie mobila: 726,8 mil.euro. GRAFIC
ANCOM lanseaza astazi in dezbatere publica documentele unei licitatii premiera pentru Romania, pentru acordarea licentelor de spectru radio pentru telefonie mobila. Anul 2012 se constituie intr-o oportunitate istorica pentru accesul la acest spectru in tara noastra, pe termen lung, a declarat presedintele autoritatii, Catalin Marinescu. Grupurile Vodafone, Orange si OTE au investit pana in prezent aproape opt miliarde de euro in dezvoltarea subsidiarelor din Romania. Afacerile operatorilor mobili insumeaza 3% din PIB-ul Romaniei.
Costul de pornire al celor 56 de licente pentru comunicatii mobile insumeaza 726,8 milioane de euro si variaza intre 800.000 si 40 milioane de euro, in functie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani. Vanzarea acestora prin licitatie va incepe la 1 mai.
Vor fi scoase la licitatie 42 de licente de frecvente, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1.800 MHz si 14 in banda de 2.600 MHz, precum si 3 licente in banda de 2.600 MHz. Toate cele 45 de licente vor fi valabile 15 ani.
Cei trei operatori de telefonie mobila prezenti acum pe piata - Orange, Vodafone si Cosmote - utilizeaza in prezent aceste frecvente, mai putin cea din banda 2.600 MHz, care permite tehnologia 4G. De asemenea, vor mai fi scoase la licitatie, pe o perioada de 15 luni, 11 licente de frecvente de 900 si 1.800 MHz, utilizate in prezent de Vodafone Romania si Orange Romania.
Preturile de pornire au fost propuse de ANCOM, dar vor fi stabilite de catre Executiv si aprobate printr-o hotarare de Guvern.
"Pachetul de documente pe care-l publicam miercuri va raspunde la toate intrebarile legate de proiectarea si mecanismele licitatiei, de valorile de pornire ale licentelor, de felul in care licitatia va solutiona problemele de concurenta din piata si cum va stimula in continuare concurenta si investitiile. De asemenea, vom arata modul in care licitatia va contribui la eficientizarea utilizarii spectrului si astfel la cresterea bunastarii", a spus Catalin Marinescu.
Licitatia pentru spectrul de telefonie mobila reprezinta o premiera pentru Romania si o provocare pentru ANCOM si operatori. Dupa 15 ani de la lansarea comunicatiilor mobile digitale in Romania, aceasta va aduce la reconfigurarea fundamentala a criteriilor pentru accesul la resursele de spectru in Romania, cel putin pentru urmatorii 15 ani, potrivit sefului ANCOM.
"Am inteles ca sectorul comunicatiilor mobile are nevoi tot mai mari de spectru radio, determinate de cererea utilizatorilor, armonizarea internationala, evolutiile tehnologice si congestia retetelor si, din acest punct de vedere, anul 2012 se constituie intr-o oportunitate istorica pentru accesul la spectrul radio in Romania pe termen lung", a spus Marinescu.
"Este cea mai mare cantitate de spectru care se aloca in tara noastra printr-o singura procedura. In plus, este vorba de frecvente armonizate european pentru comunicatii mobile, rersurse cu mare valoare economica si sociala, care vor permite servicii de date mobile de banda larga furnizate prin 4 si chiar 5 retele concurente in intreaga tara", a afirmat seful autoritatii.
Contre intre Consiliul Concurentei si ANCOM
Termenul de valabilitate a licentelor de telefonie mobila ar trebui sa fie scurt, nu de 15 ani, cat propune ANCOM, pentru a permite mai des o relansare a pietei si a concurentei din domeniu, a declarat, marti, vicepresedintele Consiliului Concurentei, Valentin Mircea.
Autoritatea de reglementare in comunicatii va organiza in acest an o licitatie pentru acordarea licentelor de spectru radio pentru comunicatii mobile in benzile de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz, care sa fie utilizate pana in anul 2029.
"In urma acestui proces, piata telecomunicatiilor se va relansa si vor fi stabiliti jucatorii care vor activa in acest domeniu in urmatorii ani. Legat de aceasta licitatie, exista cateva aspecte de care ar trebui sa se tina cont si anume durata licentelor, asigurarea premizelor intrarii de noi operatori telecom si tipul de licitatie ales", a afirmat Valentin Mircea, prezent la un eveniment de specialitate.
Mircea a adaugat ca a prevedea viitorul este un proces dificil, mai ales in domeniul telecom, unde se inoveaza foarte mult. Iar modul de desfasurare a licitatiei pentru licentele de telefonie mobila ar trebui sa asigure premizele intrarii de noi jucatori pe piata de profil.
"Intrarea unui nou jucator presupune investitii importante din partea acestuia in construirea retelei si a brandului si ar pune mai multa presiune concurentiala pe operatorii deja prezenti. Credem ca nu ar fi bine pentru evolutia pietei in viitor sa ramana pe piata doar actualii jucatori. Trebuie facut orice pentru intrarea unui nou jucator pe piata", a spus Mircea.
El a avansat ca solutie rezervarea unei portiuni din spectrul de frecvente care urmeaza sa fie licitat pentru un viitor jucator care ar dori sa intre pe piata.
In ceea ce priveste mecanismul de licitatie ales, care va fi unul ascendent, Mircea a spus ca stimularea concurentei poate fi sustinuta prin utilizarea modelului de licitatie olandez (pret descendent).
"Licitatiile de tip ascendent aduc mai multi bani la buget si ii ajuta doar pe operatorii prezenti pe piata, dar, pentru stimularea concurentei, ar trebui sa mergem pe licitatii descendente, care nu vizeaza pretul licentei, ci efortul investitional pe care si-l asuma viitorul jucator", a mai spus Mircea.
ANCOM va lansa miercuri in dezbatere publica principalele date privind licitatia si documentele aferente.
Licitatia pentru licentele de telefonie mobila se va desfasura in patru etape
1. Calificarea - viitorii ofertanti vor fi departajati prin impunerea unui nivel minim al afacerilor, prezentarea unei scrisori de garantie bancara si a proiectului tehnic al dezvoltarii retelei.
2. Licitatia propriu-zisa, cu runde multiple
3. Stabilirea blocurilor de frecvente concrete
4. Eliberare licentelor de utilizare a frecventelor, care se va incheia dupa plata taxei de licenta.
Licentele de utilizare a frecventelor sunt valabile 15 ani. Acestea vor fi acordate la nivel national si vor fi neutre din punct de vedere tehnologic, a declarat directorul Directia Administrarea Spectrului si Resurselor de Numerotatie a ANCOM, Bogdan Iana.
Cat au investit marii jucatori din telecom pe piata din Romania
In cazul Vodafone Romania, investitiile grupului britanic au insumat 2,8 miliarde de euro in ultimii 15 ani, odata cu lansarea operatiunilor pe piata romaneasca.
"Industria telecom a transformat viata romanilor si a influentat semnificativ modul si dinamica dezvoltarii economice a Romaniei in ultimii 15 ani. De la intrarea in Romania, Vodafone a investit 2,6 miliarde de euro pentru dezvoltarea operatiunilor de pe piata romaneasca", a declarat directorul general al companiei, Inaki Berroeta, potrivit Mediafax.
El a adaugat ca situatia economica din Romania, mai ales in domeniul telecom, este extrem de dificila si concurentiala.
"Clientii cer din ce mai mult, peste previziunile noastre, mai ales pe segmentul de date, iar cresterea din acest domeniu va fi in continuare sustinuta in urmatorii ani, iar o astfel de evolutie a pietei telecom necesita investitii semnificative din partea operatorilor", a mai spus Berroeta.
La randul sau, directorul general al Orange Romania, Jean-François Fallacher, a afirmat ca investitiile grupului francez au depasit doua miliarde de euro de la lansarea operatiunilor pe piata romaneasca, in 1997.
"Cu peste 2.500 de salariati in Romania, grupul Orange este interesat de piata locala si va continua sa aduca tehnologii de varf clientilor", a spus Fallacher.
Operatorii telecom Orange si Vodafone s-au mentinut pe profit in 2010, dar si-au incetinit cresterea
Seful Cosmote Romania si Romtelecom, Stefanos Theocharopoulos, a spus ca grupul OTE a investit trei miliarde de euro in dezvoltarea operatiunilor subsidiarelor din Romania, care numara aproape 10.000 de angajati.
El a adaugat ca nivelul taxei de licenta trebuie stabilit "cu atentie" pentru a asigura premizele sustinerii investitiilor pe care operatorii trebuie sa le realizeze in dezvoltarea infrastructurii.
Afacerile operatorilor mobili = 3% din PIB-ul Romaniei
Pe piata telefoniei mobile activeaza companiile Vodafone, Orange, Cosmote, Telemobil si RCS&RDS. Afacerile operatorilor mobili reprezinta 3% din PIB-ul Romaniei din 2011. Contributiile directe ale acestora la economia Romaniei au insumat anul trecut 7,03 miliarde de lei (1,6 miliarde euro), nivel similar cu cel din 2010, arata datele KMPG Romania.
"Spre comparatie, bugetul Ministerului Educatiei a insumat 16,4 miliarde de lei in 2011. Practic, contributiile directe ale operatorilor de telefonie mobila reprezinta aproape jumatate din bugetul unui minister important al Romaniei", a declarat marti directorul de tehnologie, media si telecomunicatii al KMPG Romania, Mihai Rada, prezent la un eveniment de specialitate.
Achizitiile directe ale operatorilor de telefonie mobila, de mijloace fixe, servicii etc, au insumat 4,2 miliarde de lei in 2011, iar contributiile achitate de acestia catre diverse bugete ale statului au atins 2,13 miliarde de lei, de la 2,04 miliarde de lei in urma cu un an.
Un nou jucator ar putea intra in teren
Din 2012, numarul de operatori de telefonie mobila din Romania ar putea creste. Printre cei care si-au manifestat dorinta de a intra pe piata noastra se numara China Mobile, compania americana AT&T, M3 Group si Telenor.
Guvernul negociaza cu mai multi operatori de telefonie mobila pentru a aduce un nou jucator pe piata din Romania.
Guvernul negociaza cu mai multi operatori de telefonie mobila pentru a aduce un nou jucator pe piata din Romania.
"Statul isi doreste ca astfel sa mareasca concurenta de pe piata, unde marii jucatori parca s-au obisnuit unii cu ceilalti. Aducerea unui nou operator ar avea drept consecinta preturi scazute la factura de mobil si incasari mai mari pentru stat din licentele de folosire a frecventelor. China Mobile, AT&T, M3 Group si Telenor si-au manisfestat interesul de a intra pe piata din Romania", a declarat Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, pentru Stirile ProTV, la inceputul lunii.
AT&T Inc. este cea mai mare companie de telecomunicatii din Statele Unite.
Cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata chineza, a anuntat ca numarul abonatilor a urcat cu 5,25 milioane, la 649,6 milioane, incluzand 51,2 milioane de abonati 3G. Valoarea brandului China Mobile ajunge undeva la 52 de miliarde de dolari.
Este o companie direct controlata de stat, dar in acelasi timp si una publica, listata la NYSE si bursa din Hong Kong. de la inceputul anului 2010, controleaza 70% din cota de piata.
Piata telecomunicatiilor din Romania, cea mai competitiva din Europa
Reprezentantul KPMG, Mihai Rada, a afirmat ca piata telecomunicatiilor din Romania este cea mai competitiva din Europa, fiind deservita de cinci operatori - Vodafone, Orange, Cosmote, Telemobil si RCS&RDS.
"Daca adaugam si Romtelecom, care detine si o licenta de telefonie mobila, atunci piata locala se aseamana cu cea din Marea Britanie, unde sunt prezenti sase operatori. Restul statelor europene au cate patru operatori sau chiar mai putin", a mai spus Rada.
Pe acelasi subiect: