"Criza evident ca a afectat investitiile straine. De aceea, am decis inca din 2009 sa alocam mai multi bani publici pentru investitii. Tocmai pentru a suplini aceasta lipsa temporara de investitii din exterior. Dar uitati-va la Pirelli, pe care am inaugurat-o, la Ford, care isi continua investitiile la Craiova", a spus premierul.

Boc a dat si exemplul unei mari companii din IT, care va face o investitie de sute de milioane de euro in Romania. “Din motive de confidentialitate, nu va pot da numele", a precizat seful Guvernului.

In privinta vizitelor facute de oficialii romani in Israel si Qatar, premierul a spus ca rezultatele nu vor fi imediate, dar ca, din decembrie, muncitorii romani vor putea merge sa lucreze in Israel, la fel ca si doctorii.

Referitor la absorbtia fondurilor UE, Guvernul isi bazeaza prognoza pentru anul viitor de atragere a minimum sase miliarde euro pe faptul ca aproximativ 90% dintre proiecte sunt deja semnate, fiind depasita faza licitatiilor.

"Nu mai stam acum sa pierdem timpul, ca pana acum, cu evaluari si licitatii", a spus Boc.

Premierul a anuntat, vineri, dupa aprobarea de catre Guvern a proiectului de buget pentru anul viitor, ca Executivul mizeaza pe o rata de absorbtie a fondurilor UE de 20-25%, obiectivul fiind atragerea a cel putin sase miliarde euro pentru agricultura si din fondurile de coeziune.

Romania a cheltuit pana in prezent in cadrul politicii de coeziune circa 716 milioane de euro, echivalentul unei rate de absorbtie de 3,7%.