Emil Boc: Sfarsitul euro ar putea sa ajunga realitate, daca politicienii nu-si asuma masuri ferme de combatere a crizei VIDEO
Uniunea Europeana isi intoarce fata spre auteritate, iar polticienii trebuie sa ia masuri ferme si asumate si sa se reinventeze dupa aceasta perioada de criza, a declarat premierul Emil Boc, duminica, la emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata de ProTV. Seful Guvernului a apreciat ca, daca liderii politici nu-si asuma responsabilitati, este posibil ca sfarsitul euro sa devina realitate.
Rugat sa comenteze titlul din deschiderea ultimului numar din The Economist, care se intreaba daca vine sfarsitul euro, premierul Emil Boc a comentat ca acest lucru poate deveni realitate, daca politicienii din Europa nu iau masuri ferme pentru iesirea din criza.
"Acest titlu poate, doamne fereste, sa ajunga realitate", a comentat premierul.
"Uniunea Europeana se intoarce din nou cu fata spre austeritate. Daca prognozele de primavara erau optimiste, acum s-au intors catre o crestere economica de 0,5-06%. Chiar si motoarele Europei, Franta si Germania, si-au revizuit in jos prognoza de crestere economica. Asta spune ca trebuie luate masuri foarte clare si decisive", a declarat premierul Emil Boc.
Seful Guvernului a mai spus ca tot politicul trebuie sa rezolve aceste probleme, dar nu cu populisme, ci rebuie reinvetata politica dupa aceasta criza.
"Politicienii, timp de zeci de ani, si-au castigat popularitate si voturi cu promisiuni si bani fara a avea acoperire. E timpul ca ei sa isi asume responsabilitatea pentru aceste promisiuni", a spus premierul.
Emil Boc a adaugat ca exista un risc major de revenire a recesiunii europene, iar bugetul Romaniei pentru anul viitor este unul de austeritate.
"Si cresterea economica a Romaniei a fost revizuita in jos. Construim bugetul pentru 2012 pentru un deficit de 1,9%. Chiar Eurostatul confirma ca in 2010 Romania a avut cea mai mare pondere din PIB alocata investitiilor", a explicat Boc.
Premierul a aminitit, din nou, despre guvernarea anterioara si despre deficitul de 5% pe care l-a lasat, in conditiile unei cresteri economice de 8%, in 2008, si a apreciat ca anii urmatori vor fi anii in care Romania va culege roadele masurilor de austeritate si ale investitiilor din aceasta perioada.
"Intotdeauna este loc de mai bine, dar va rog sa comparati ce am facut noi cu ce au facut altii. Cum e posibil pe o crestere economica de peste 8% sa lasi un deficit de 5%? Daca anul economic 2008 era sters din istoria Romaniei, romanii nu mai sufereau in 2009, in 2010 si acum”, a spus Boc.
Premierul a mai amintit si de principalul avantaj pe care il are Romania in acest moment, acela ca doar trei tari din UE au o datorie mai mica decat cea a Romaniei. In acelasi timp, Romania are incheiat un acord stand-by cu FMI, finantare care ii da siguranta si pe care Guvernul o va accesa in 2012 doar in ultima instanta.
"In ultima instanta, speram sa nu fie nevoie, daca se inrautatesc conditiile in Uniunea Europeana in asa masura incat sa se puna in dificultate finantarea deficitului, Romania poate apasa butonul. Nu avem in intentie accesarea acestei linii, dar este un element de siguranta in plus ca Romania nu va avea derapaje in 2012 si de certitudine ca, daca lucrurile merg rau, avem un buton pe care sa apasam sa nu fim nevoiti sa mai taiem salarii, pensii sau alte obligatii sociale ale statului", a spus Boc.
In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International (FMI), printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI, fonduri care sa fie atrase doar in caz de necesitate.
Pe acelasi subiect: