O solicitare recenta din partea Air Mobility Command prevede livrarea a maximum 18.000 de tablete ipad 2, care sa serveasca drept “genti electronice de zbor”, adica echipamente care sa inlocuiasca manualele traditionale.

Achizitia nu este, insa, sigura, avand in vedere ca in solicitare se specifica “iPad-uri sau echipamente asemanatoare”. Dar chiar daca armata ar cumpara si numai jumatate din cantitatea solicitata, tot ar fi cea mai mare achizitie de tablete sau de smartphine-uri pe care a facut-o pana acum.

Armata pare a fi in ton cu tehnologia moderna. In 2010, divizia de operatiuni speciale a vrut o o serie de aplicatii care sa le permita sa renunte la aparatura milirata specifica, astfel ca au cumparat telefoane cu Android. Anul trecut, armata a cumparat o alta serie de smartphone-uri, care sa inlocuiasca computerele pe care soldatii trebuia sa se care dupa ei. Si de data aceasta au apelat la Android.

Oficiali ai armatei au declarat presei ca nu este vorba despre o preferinta pentru Android sau ca Apple nu este luata in seama atunci cand se achizitioneaza tehnologie. Anul trecut, de exemplu, aviatorii din Marina au cumparat si 32 de iPad-uri.

Cu toate acestea, armata nu a facut niciodata o comanda semnificativa de la Apple si, potrivit zvonurilor care circula in interior, americanii nu ar avea foarte mare incredere in securitatea datelor. Cu toate acestea, armata nu a certificat nici telefoanele cu Android ca fiind cele mai sigure.

Un alt motiv ar fi cel al costurilor ridicate. Produsele Apple au preturi mai mari, ceea ce face ca institutiile guvernamentale sa foloseasca desktopuri, iar oficialii, telefoane BlackBerry. Iar in conditiile in care armata se confrunta cu dificultati financiare, iPad-urile si iphone-urile ar pueta fi prea scumpe.