Potrivit unor documente detinute de Apple, care includ emailuri si un contract, grupul a convenit cu Proview in urma cu peste doi ani sa cumpere drepturile asupra marcii ipad in mai multe tari. Pretul a fost de 35.000 de lire sterline (55.494 dolari la cursul actual), scrie Wall Street Journal (WSJ).

Apple se judeca cu Preview in China pentru dreptul de folosire a marcii pe piata chineza.

Documentele par sa sustina afirmatiile Apple ca a cumparat drepturile pentru marca iPad de la Proview, o disputa cheie in procesul dintre cele doua parti, potrivit WSJ.

Un tribunal din Hong Kong a dat dreptate anul trecut Apple, insa o instanta din China continentala a sustinut cererea Proview la ultimul proces.

Proview, un producator de ecrane pentru PC-uri care a cerut protectie sub legea falimentului, sustine ca detine drepturile exclusive pentru marca IPad in China si a cerut oprirea exporturilor si importurilor de Ipad-uri. O interdictie asupra exporturilor ar avea implicatii majore asupra Apple, intrucat grupul foloseste furnizori din China pentru multe din componentele folosite pentru iPad si alte produse vandute la nivel global.

Presedintele Shenzen Proview, Yang Rongshan, a declarat ca autoritatile din peste 30 de orase au luat masuri in privinta disputei. Chiar daca tableta iPad ramane disponibila la magazinele Apple din China si la alti retaileri, oficiali guvernamentali au impus retragerea acestora din unele magazine din tara.

"Daca nu suntem compensati corespunzator, Apple nu va folosi marca iPad in China continentala", a spus Yang, care este si actionar majoritar la Proview International Holdings, companie listata la bursa din Hong Kong, dar suspendata de la tranzactionare in prezent.

Yang nu a inaintat o suma considerata acceptabila pentru compensatii, dar Li Su, presedinte al Hejun Vanguard Group, o firma de consultanta care reprezinta creditorii Proview, a afirmat ca avocatii americani ai Proview au sugerat sa se ceara doua miliarde de dolari.

In decembrie, un tribunal din orasul chinez Shenzen a respins un proces deschis de Apple in care grupul sustinea ca drepturile asupra marcii iPad pentru China ii apartin, ca urmare a acordului cu Proview. Tribunalul a explicat decizia afirmand ca tranzactia nu a acoperit decat Taiwan, iar divizia din Shenzen a Proview are inca dreptul de a autoriza un transfer al marcii in China.

O audiere finala urmeaza sa inceapa la Inalta Curte din Guangdong pe 29 februarie. Decizia acestei instante este finala, conform legislatiei chineze.