Compania americana propune un nou model de securitate pe Internet, aplicabil la nivel mondial, care este proiectat pentru a rezolva problema raspandirii infectilor de la un PC compromis la alte PC-uri de pe web.

Proiectul este inspirat din modelul de sanatate publica si presupune ca fiecare PC sa aiba un ”Certificat de Sanatate”.

Pe certificat trebuie sa existe informatii ca PC-ul tau este sanatos, ca sa poti sa te conectezi la Internet. Altfel, stai pe bara!

Certificatul de Sanatate ar trebui prezentat de proprietarul PC-ului atunci cand doreste sa i se acorde accesul la reteaua de Internet.

”Intocmai ca atunci cand un individ care nu este vaccinat, pune sanatatea altora in pericol, un computer, care nu este protejat sau a fost compromis, pune siguranta altora in pericol. In lumea reala, autoritatile iau masuri care sa previna raspandirea bolii, iar daca este necesar tin in carantina oamenii pentru ai proteja pe ceilalți. Noi trebuie sa imbunatatim si sa mentinem sanatatea dispozitivelor conectate la internet pentru a putea evita daune mai mari", spun oficialii Microsoft.

Propunerea Microsoft se bazeaza pe elemente si programe care sunt deja puse in practica in tari precum Japonia sau Franta, unde un utilizator primeste informatii despre posibilele infectiii existente pe PC-ul propriu.

Si in Romania, anumiti furnizori de net  limiteaza accesul daca PC-ul unui utilizator este infectat si folosit ca sa trimita mesaje spam.

Cum ti se pare propunerea Microsoft? Ce probleme ai avut cu PC-ul din cauza altora? Scrie-ne parerea ta in Sectiunea Comentarii de mai jos!