Ministrul Rovana Plumb a precizat ca din cele 5.700.094 de contracte de munca active in Revisal la sfarsitul lunii septembrie, 5.200.000 sunt contracte individuale incheiate pe perioada nedeterminata si pentru un program de lucru de opt ore pe zi, cinci zile pe saptamana.

"Masurile adoptate pana acum au condus la crearea a 200.000 de locuri munca noi si la cresterea ratei de ocupare. Romania se afla pe o pozitie foarte buna in ce priveste rate somajului, aceasta fiind de 6,71 la suta, fata de 12 la suta in zona euro si 11 la suta, media UE. Exista o preocupare a tuturor guvernelor din statele membre de a putea implementa schema de Garantii pentru tineri. Exista un fond de sase miliarde de euro pentru fi consumat pana in 2020, astfel incat sa se reduca somajul in randul tinerilor in toate statele membre", a spus ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Ileana Ciutan, a declarat ca raportul angajati - pensionari este "cam de unu la unu", in Romania fiind inregistrati 5.230.000 de pensionari.

Ileana Ciutan a explicat ca in Revisal sunt inregistrate si persoanele care nu au contract individual de munca, dar care contribuie, fie ca sunt in somaj sau desfasoara o activitate profesionala independenta.

"Nu au contract de munca, dar platesc contributii dintr-o alta calitate. In acest moment, raportul salariati-pensionari este unu la unu, sau poate putin depasit la angajati", a spus presedintele CNPP, la conferinta Mediafax Talks about Private Pensions, organizata in parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiara si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

Ciutan a adaugat ca sistemul de pensii ar avea nevoie de mai multi sustinatori salariati pentru a putea permite o crestere a pensiilor.