ASF vrea ca fondurile de pensii sa isi majoreze investitiile directe in economie
Autoritatea de Supraveghere Financiara intentioneaza sa modifice politica de investitii a fondurilor de pensii, pentru a le permite alocarea unor procente mai importante din portofolii spre investitii directe in economie.
Potrivit ASF, fondurile de pensii private au investitii de 2,73 miliarde lei in companii listate la Bursa de Valori București (inclusiv companii financiar bancare).
"Fondurile de pensii private au participatii la toate companiile care au facut obiectul ofertelor publice primare derulate de catre statul roman (Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica), intrand in topul actionarilor acestora", se arata in comunicat.
Investitiile directe in economie realizate prin intermediul listarilor depasesc 675 milioane de lei si au reprezentat 19,47% din cererea interna de emisiuni de acțiuni si obligatiuni ale companiilor de stat care au dorit sa atraga capital pentru dezvoltare.
La data de 30 iunie, fondurile de pensii private detineau investitii de 957 milioane lei in companii de importanta naționala (Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Antibiotice, Oil Terminal), iar participatiile in companii listate la BVB totalizau 1,37 miliarde lei (excluzand companiile financiar-bancare).
Fondurile de pensii private au ponderi de peste 5% in acționariatul Electrica, Transgaz, Compa, Alumil, Antibiotice și dețineri de peste 10% din titlurile Bursei de Valori București (12,02%), Ropharma (13,56%), Vrancart (15,32%).
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) aveau active nete de 17,5 miliarde de lei (4 miliarde de euro) la finele lunii iunie, in crestere cu 18,6% fata de decembrie 2013, potrivit datelor asociatiei administratorilor de fonduri de pensii private (APAPR).
Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfarșitul primelor șase luni la 6,16 milioane de participanți si active nete de 16,54 miliarde de lei.
Pe Pilonul III, cele 10 fonduri de pensii private facultative au ajuns la finele primului semestru la un numar total de circa 330.000 de participanti si active de peste 923 milioane de lei. Pilonul III a fost lansat in mai 2007, iar Pilonul II un an mai tarziu.