Negritoiu: „Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar este bine sa ai banii acolo”. Ce spune seful ASF despre nationalizarea fondurilor private
Seful Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, apreciaza ca este benefic pentru romani sa detina anumite sume acumulate la sistemul de pensii private, chiar daca "vor trai din ele sau nu", urmand un model cultural si de educatie financiara, de a economisi pentru batranete.
"Sistemul de pensii private este un instrument pe care l-am castigat, pe care il avem, pe care e bine sa-l promovam si care ar trebui sa aiba si un efect cultural. Cam toate pietele pe care le reglementam noi (Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF) au legatura cu modelul cultural, cu educatia financiara, cu ceea ce trebuie sa facem noi pentru noi insine, inclusiv sa ne punem niste bani pentru batranete. Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar e bine sa-i ai acolo (banii - n.r)", a afirmat Negritoiu, potrivit Mediafax.
Intrebat daca Romania ar trebui sa urmeze modelul polonez de nationalizare a pensiilor private, el a apreciat ca sistemul ar trebui sa ramana neschimbat, intrucat Romania nu-si permite cheltuielile Poloniei, cu o economie mai dezvoltata, si ar trebui sa se limiteze la a importa doar aspectele bune din modelul polonez.
"Cred ca cel mai important lucru pentru Romania este sa le salveze asa cum sunt si acesta este principalul nostru obiectiv, sa convingem politicul ca sistemul merita, este bun si este safe (sigur - n.r.). Si cand ne uitam la politica de investitii avem in vedere tot acest efect de bumerang, sa nu cumva sa o liberalizam prea mult si sa aibe perceptia ca oamenii isi pierd banii", a spus Negritoiu.
Seful ASF considera ca dimenisunea pensiilor private nu este de natura sa schimbe fundamental resursele pentru bugetul Romaniei, iar discutiile la nivel politic vizeaza ca sistemul sa fie sigur si sa-i protejeze pe contribuabili.
"Poate Polonia isi permite sa cheltuie mai multi bani, dar a avut o economie mai solida, nu a trecut prin criza, isi permite sa faca cateodata lucruri extravagante, insa Romania nu este in aceasta pozitie si cel mai bine ar fi sa le mentinem asa", a punctat Negritoiu.
El a precizat totodata ca nu exista discutii despre inghetarea nivelului contributiilor la pilonul pensiilor private obligatorii, ajuns la 4,5% si care ar trebui sa atinga 6% in 2016.
Pe acelasi subiect: