Combinatul de ingrasaminte chimice Amurco Bacau va disponibiliza colectiv ultimii 165 de angajati pe care societatea i-a mai tinut in activitate.

Salariatii combinatului au primit preaviz de intrare in somaj din noiembrie, urmand sa primeasca, potrivit contractului colectiv de munca, cate trei salarii compensatorii medii pe unitate. 

"Tot ceea ce s-a mai facut in ultimele luni a fost taierea unor instalatii pentru a fi vandute la fier vechi, aceasta fiind de altfel si singura resursa pentru asigurarea salariilor pentru angajati. Creditorii, printre care patronatul, Finantele Publice si firma de distributie a gazului, au solicitat intrarea in faliment a combinatului, in acest sens urmand a fi luata o decizie de catre instanta”, a declarat, luni, presedintele sindicatului Chimfert din cadrul societatii Amurco Bacau, Gheorghe David, potrivit Mediafax.

Intrarea in insolventa a avut loc la cinci luni de la oprirea activitatii combinatului bacauan. Din cauza neplatii salariilor restante, 14 angajati au fost in greva foamei, timp de o saptamana, la sfarsitul lunii mai. Salariatii respectivi au renuntat la protest dupa ce si-au primit salariile restante la zi. De asemenea, alti 21 de angajati au recurs la greva foamei la inceputul lunii iulie din cauza neplatii celor trei salarii restante care ar fi trebuit acordate la o luna de la disponibilizarea colectiva, conform contractului colectiv de munca. De aceasta data, greva a durat 11 zile, atunci cand cei 14 fosti salariati care au rezistat protestului au primit doar un salariu compensatoriu, in suma de 1.300 de lei. 

Combinatul bacauan de ingrasaminte chimice si-a oprit activitatea pe 27 februarie, dupa un an de zile in care a functionat sporadic. In consecinta, aproape 300 din cei 465 de salariati ai societatii au fost disponibilizati colectiv din iunie.