Trei lucruri pe care trebuie sa le stie miile de clienti care vor sa dea bancile in judecata
Trezirea la viata a peste 12.000 de clienti ai bancilor care pregatesc procese impotriva creditorilor "care i-au abuzat ani intregi" si care nu respecta ordonanta 50 si le aplica in continuare comisioane ilegale sau i-au trecut pe dobanda variabila, aduce pe langa entuziasmul unui inceput revolutionar si o serie intreaga de complicatii care sunt mult mai putin previzibile! Sa le trecem in revista!
1. De exemplu, trebuie sau nu trebuie sa mai platiti ratele sau comisioanele abuzive pe care bancile, care nu respecta ordonanta 50, vi le cer in continuare chiar daca dumneavoastra ati refuzat semnarea actului aditional?
"Am fost trecuta de la dobanda fixa la dobanda variabila, lucru pe care l-am refuzat, dar banca ma someaza acum sa-mi platesc rata. Eu ma pregatesc de proces si nu stiu daca ar trebui sa o platesc desi eu nu am semnat pentru asa ceva sau nu", povesteste Mihaela B., clienta unei banci din Top 3.
Marian G. are acum un comision de administrare compus din vechiul comision de risc adunat la comisionul de administrare, lucru considerat ilegal de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). El nu vrea sa plateasca noul comision intrucat a refuzat semnarea actului aditional.
Ce sfat da ANPC?
"Clientii trebuie sa vina la noi si sa reclame aceste comportamente abuzive ale bancilor si sa nu ramana impasibili. Noi mai departe o sa studiem situatia si daca este asa vom sanctiona bancile. Acest lucru ii poate ajuta si pe clienti la proces", explica oficialii ANPC pentru incont.ro.
Ei le recomanda insa celor aflati in astfel de situatii sa se conformeze deciziilor bancilor chiar daca nu au semnat actele aditionale si sa plateasca si dobanda, dar si comisioanele intrucat institutia de credit poate sa treaca la executare silita.
"Situatia este foarte complicata, dar mult mai bine este sa platesti si sa contesti, urmand sa-ti recuperezi banii dati mai tarziu", sunt de parere reprezentantii ANPC.
Cum puteti sa va recuperati banii? Asta e o alta problema! Se pare ca si ANPC a ajuns la concluzia ca numai printr-un proces poate fi o banca obligata sa inapoieze aceste sume.
2. Cat poate sa dureze INSA un proces?
Daca ne luam dupa informatiile date de oficialii ANPC, caile de atac sunt doua. Faceti reclamatie la autoritate contra bancii si autoritatea decide (cel mai probabil) sa sanctioneze institutia de credit, care in peste 90% dintre cazuri va contesta amenda si se ajunge la un proces.
A doua cale de atac este cea in care individual sau colectiv incepeti o actiune in instanta, daca in etapa de negociere individuala sau mediere nu reusiti sa primiti o oferta buna, care sa va convinga.
Din experienta ANPC, doar in cazuri exceptionale, bancile accepta sanctiunile date, in rest, au intentat procese autoritatii, iar aceste litigii dureaza in Bucuresti circa doi ani, in tara - mai putin de doi ani "ca instantele nu sunt atat de aglomerate", dar depinde insa de la judet la judet.
Cam atat, cred cei de la ANPC, ca vor dura si procesele individuale sau colective intentate de clienti contra bancilor.
Nu va lasati insa descurajati. Este doar una dintre posibilitati! In cazuri, cum este cel al lui Marian Toma, instanta s-a pronuntat mai repede, in circa sapte luni, si a dat o decizie executorie, obligand BCR sa renunte la dobanda interna plus marja si sa treaca la Euribor plus 1,5% marja.
BCR a atacat insa decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Vezi AICI rezultatul de la primul termen!
3. Al treilea lucru care trebui foarte bine clarificat inca de la inceput este sa va puneti si intrebarea ce se intampla in cazul IPOTETIC in care pierdeti procesul. Discutati cu avocatul sau cu avocatii alesi si intrebati asta.
S-ar putea sa obtineti in prima instanta chiar si suspendarea platii ratelor sau suspendarea aplicarii comisioanelor abuzive sau ce mai cereti dumneavoastra, dar faceti un calcul la care adunati si cheltuielile de judecata ca sa fiti perfect constient de ce va asteapta.
Nu excludeti o astfel de ipoteza pentru ca va luptati cu niste colosi ai economiei, care au putere financiara si trebuie sa fiti pregatiti pentru orice, cel putin asta va avertizeaza expertii in domeniu chestionati de incont.ro pe acest subiect.
Dincolo de capacitatea foarte puternica de lobby a bancilor, mai exista si imprevizibilitatea si uneori totala lipsa de certitudini in privinta modului din care judeca instantele din Romania.
Unele banci incep sa mai dea inapoi si sa cheme clienti sa la faca noi propuneri de acte aditionale. Cantariti bine situatia, fiti sigur ca va permiteti si ca aveti energia si nervii sa mergeti pana in panzele albe! Daca propunerile nu va avantajeaza, NU va poate obliga nimeni sa le acceptati.
Gheorghe Piperea, avocatul care sustine ca reprezinta deja interesele a peste 3.000 de clienti nemultumiti ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank sau RBS, a declarat pentru incont.ro ca in cazul TEORETIC in care se pierd procesele ce vor fi intentate institutiilor de credit, clientii ar putea fi obligati la final la plata unor cheltuieli de judecata ce pot ajunge la sute de mii de euro.
"Eu iau de la un client intre 50 si 200 de euro pentru reprezentare, dar bancile lucreaza cu case foarte mari de avocatura care au onorarii si de 500.000 de euro. In caz de pierdere a unui astfel de proces, clientii vor trebui sa achite tot ce inseamna cheltuieli de judecata", a explicat Piperea.
Citeste intreaga poveste AICI: Cine este romanul cu cea mai mica dobanda la credit - Euribor + 1,5% - si cum a ajuns aici
Vezi si:
Pe acelasi subiect: