Clientii Volksbank au trimis deja o scrisoare catre deputati pentru a primi sprijin din partea lor in asa fel incat lobby-ul facut de banci pentru schimbarea ordonantei 50 sa nu aiba prea mare succes.

"Ne adresam dumneavoastra in speranta ca, in calitate de alesi, veti asculta punctul de vedere al celor direct vizati de reglementarile OUG 50/2010. Am primit aceasta reglementare cu speranta ca Romania urmeaza, in sfarsit, tendintele europene privind protectia consumatorilor, cresterea transparentei in sistemul financiar-bancar si eliminarea abuzurilor la care am fost supusi in ultimii ani din partea creditorilor", spun clientii Volksbank in scrisoarea adresata Camerei Deputatilor.

"Am cerut deja sa fim lasati sa participam la dezbateri si am luat legatura deja cu sefii Comisiei de Buget - Finante din Camera Deputatilor", a explicat Adrian Paraschiv.

Deputatii vor discuta saptamana viitoare Ordonanta 50/2010.

Bancherii incearca sa obtine aplicarea ordonantei doar pentru creditele noi si fac lobby pentru asta.

"Desi ne-am respectat angajamentele luate si ne-am platit datoriile, am trait in ultimii ani mereu cu teama ca nu vom mai putea face acest lucru. Nu am fost informati la timp de modificarile unilaterale contractuale efectuate de catre banci, ne-am trezit ca dobanzile si comisioanele au fost marite abuziv, in mod succesiv, iar cei care am avut curajul sa ne cerem drepturile, ne-am adresat bancilor in cauza, apoi instantelor de judecata si/sau Protectiei Consumatorului unde ne-am si gasit dreptatea",
se mai arata in scrisoarea Volksbank.

Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind creditele populatiei este gresita si nu avantajeaza clientii, pentru ca nu tine cont ca majoritatea imprumuturilor sunt in euro, iar Euribor este la nivelul minim si urmeaza sa creasca, spunea recent presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

"Ordonanta a fortat bancile sa foloseasca (la calcularea ratelor, n.r.) doar Euribor plus o marja si s-a crezut ca astfel clientii stiu cum stau, dar au uitat ca 70% din credite sunt in euro. Euribor este acum la minim si sigur va creste, astfel ca va creste si rata pentru clienti. (...) Ordonanta este gresita si nu este in avantajul clientului", a afirmat van Groningen.

El a mentionat ca ar fi trebuit luat in calcul, ca marja fixa in calculul ratei, si riscul de tara, asftel incat consumatorii sa fi fost avantajati de o eventuala scadere a indicatorului.

Riscul de tara este, in opinia presedintelui Raiffeisen, o problema importanta in Romania, deoarece este ridicat si exista posibilitatea sa creasca in continuare.

"Daca tai salariile, nu poti sa te astepti la scaderea riscului de tara, pentru ca vor creste creditele neperformante deoarece oamenii nu vor avea bani sa le plateasca. Sunt destul de multe masuri care cresc riscul pentru banci", a mai spus el.

Guvernul a aprobat in iunie Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Noua legislatie privind creditele populatiei, anuntata inca din luna februarie, nu a determinat o reactie publica din partea bancilor, care au incercat sa tina discutiile la nivel institutional, astfel incat clientii sa nu fie agrenati in dezbatere pana aproape de termenul limita de implementare, noteaza Mediafax.

In urma cu doi ani, Parlamentul European a adoptat o directiva privind eliminarea sau limitarea comisionului de rambursare anticipata perceput de banci clientilor in cazul creditelor de nevoi personale negarantate, cu valori intre 200 si 75.000 de euro. Directiva a avut ca termen limita luna iunie 2010 pentru transpunerea in legislatiile statelor UE.

Autoritatile romane au avansat inca din toamna anului trecut ideea extinderii prevederilor directivei europene la momentul transpunerii in legislatia nationala, care s-a concretizat in luna februarie intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Bancile s-au opus inca de la inceput extinderii prevederilor directivei UE.

Proiectul nu a produs dezbateri ample in randul comunitatii bancare, ai caror oficiali se pare ca au sperat ca au o influenta suficient de puternica pentru a determina modificarea proiectului inainte de a fi aprobat.

Mai mult, chiar si la momentul aprobarii noilor reglementari de catre Guvern, in luna iunie, bancherii continuau sa afirme ca vor aplica prevederile ordonantei, dar ca isi vor sustine punctul de vedere pana la momentul in care va fi votata de Parlament, cand va deveni lege.

Disputele dintre bancheri si reprezentantii ANPC sunt insa mult mai vechi, prima confruntare avand loc in urma cu aproape doi ani, cand institutia a promovat o ordonanta care reglementa, printre altele, obligatia bancilor de a introduce in contractele de credit cu dobanda variabila formule concrete de calcul a ratelor aplicate.

In privinta noilor reglementari din domeniul financiar-bancar, discutii mai ample au loc de la inceputul lunii august, cand tot mai multe persoane au aflat de drepturile care le erau conferite de ordonanta de urgenta privind creditele populatiei.

Daca la inceput pozitia BNR a fost de sustinere discreta a bancilor, dupa anuntul ARB ca pierderile determinate de aplicarea ordonantei ar putea fi de pana la 900 milioane de euro, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a facut mai multe declaratii care par in favoarea sistemului bancar, mai scrie Mediafax.