Tinca Chetrar este una dintre miile de  tinere care  au acceptat administrarea vaccinului anti HPV. Fata are 23 de ani, iar pana acum i-au fost administrate doua din cele trei doze.

Ca ea, din noiembrie si pana acum peste 25.000 de tinere s-au imunizat impotriva HPV, cu prima doza.

Jumatate dintre acestea, 12.000, sunt eleve cu varste intre 12 si 14 ani. Cele mai multe sunt in judetele Iasi, Satu Mare si  Bacau. Si adolescentele  intre 15 si 19 ani au  acceptat imunizarea, peste 7.500 in toata tara.

In plus. din luna februarie, de cand cei din Minister au decis extinderea vaccinarii si la femeile peste 20 de ani, peste 5.000 de tinere au spus "da".

Au fost insa si judete precum Bacau,  Braila sau Buzau , in care  nicio femeie  trecuta de  24 de ani nu a fost imunizata. 

Imunizarea impotriva HPV poate fi ceruta la medicul de familie sau la cabinetele de planificare familiala. Vaccinarea este gratuita, iar la nivel national mai sunt disponibile 130.000 de doze. 

Efectele vaccinarii, spun medicii, se vor vedea peste 10 ani, cand autoritatile spera sa scada numarul imbolnavirilor.

Romania este acum pe primul loc in Europa  in ceea ce priveste cancerul de col uterin. Zilnic, noua femei afla ca au boala, iar alte sase isi pierd viata.