Singurele state membre care nu au încă un salariu minim pe economie sunt: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

La începutul acestui an, Bulgaria avea cel mai scăzut salariu minim brut pe economie din UE (312 euro), urmată de alte nouă state membre din est cu salarii minime cuprinse între 400 şi 600 de euro pe lună: Letonia (430 euro), România (466 euro), Ungaria (487 euro), Croaţia (546 euro), Cehia (575 euro), Slovacia (580 euro), Estonia (584 euro), Lituania (607 euro) şi Polonia (611 euro).

Ţările membre cu cea mai ridicată valoare a salariului minim pe economie sunt: Olanda (1.636 euro), Irlanda (1.656 euro) şi Luxemburg (2.142 euro). Cel mai mare salariu minim pe economie din UE este de aproape şapte ori mai mare decât cel mai scăzut.

Citește și: UE discută despre un salariu minim pentru toți angajații din UE. La cât ar putea ajunge în România

Comparativ, salariu minim federal în SUA era de 1.119 euro pe lună în luna ianuarie 2020.

După eliminarea efectului diferenţelor de preţuri, salariul minim în Uniunea Europeană variază între 579 PPS (paritatea standard la puterea de cumpărare, n.r.) pe lună în Letonia şi 618 PPS în Bulgaria până a 1.705 PPS în Luxemburg, ceea ce înseamnă ca salariul minim cel mai mare din UE este de peste trei ori mai mare decât cel mai mic.

În România, salariul minim exprimat în paritatea standard a puterii de cumpărare este mai mic de 1.000 PPS, dar cu toate acestea este mai mare decât cel din Cehia, Ungaria, Portugalia şi Grecia.

Comparativ cu luna ianuarie 2010, salariul minim (în euro) era mai mare în luna ianuarie 2020 în toate statele membre care au un salariu minim pe economie, exceptând Grecia, unde este cu 12% mai mic.

Datele Eurostat mai arată că România a avut în ultimul deceniu cea mai mare rată medie anuală de creştere a salariului minim (12,5%), fiind urmată de Lituania cu o creştere de 10,1%.

La începutul lunii ianuarie, Comisia Europeană prima etapă a consultării cu partenerii sociali - întreprinderile şi sindicatele - cu privire la salariile minime echitabile pentru lucrătorii din UE.

Potrivit Comisiei, numărul persoanelor încadrate în muncă în UE este la un nivel record, dar mulţi oameni care lucrează continuă să se confrunte cu dificultatea de a face faţă cheltuielilor de zi cu zi.

Preşedintele von der Leyen şi-a exprimat dorinţa ca fiecare lucrător din Uniunea noastră să aibă un salariu minim echitabil care să îi permită un trai decent, indiferent de locul în care lucrează.

Anul trecut, vicepreședintele CE Frans Timmermans propunea introducerea unui salariu minim în toate statele UE, care să reprezinte 60% din salariul mediu.

''Avem nevoie de un salariu minim în Uniunea Europeană, echivalent în fiecare ţară membră cu 60% din salariul mediu în statul respectiv'', spunea politicianul olandez în luna mai 2019.

Trebuie să se pună capăt muncii plătite cu 3 euro pe oră'', a mai spus Timmermans, estimând că de prea multe ori lucrătorii din Europa de Est sunt plătiţi mult mai puţin decât cei din Occident, în condiţiile în care costul vieţii ''nu este atât de diferit''.