"Din punctul nostru de vedere, nu există, în conformitate cu prevederile constituţionale, decât un singur salariu minim pe economie, nu mai multe. Acum nu umblăm nici la salariul minim din construcţii, nu umblăm nici la aşa-zisul salariul minim pentru cei cu studii superioare. Din perspectiva noastră, încetul cu încetul, prin creşterea salariului minim, se va ajunge la cifrele respective. Salariul în construcţii rămâne la nivelul actual", a afirmat Orban, întrebat dacă salariul minim în construcţii va fi modificat.

El a adăugat că, în cazul în care va fi modificată Ordonanţa 114, prevederile care vizează facilităţile pentru sectorul de construcţii nu vor fi afectate.

"În baza analizei şi a studiului pe care l-am făcut, a anula aceste facilităţi, care au fost introduse prin OUG 114, înseamnă a condamna la faliment foarte multe firme de construcţii, care, în urma reglementărilor adoptate prin OUG 114, au semnat noile contracte de muncă cu angajaţii şi nu ar putea face faţă unei anulări a acestor facilităţi, ar intra pe pierdere şi nu ar mai putea plăti salariile stabilite", a explicat prim-ministrul, potrivit Agerpres.

Potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului publicat pe site-ul Ministerului Muncii, și salariul minim brut pentru cei cu studii superioare urmează să fie înghețat în 2020 la valoarea din 2019, respectiv 2.350 de lei.

Prin excepție (...), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se menține la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră”, prevede proiectul lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

Începând din 2019, Guvernul PSD a introdus trei salarii minime pe economie: unul pentru studii medii, în valoare de 2.080 lei, unul pentru angajații cu studii medii, în valoare de 2.350 lei lunar, și unul special pentru sectorul construcțiilor, în valoare de 3.000 de lei.

Ludovic Orban a reamintit că discuţiile privitoare la salariul minim au fost deja purtate în Consiliul Tripartit, iar creşterea va fi de 7,2%. Astfel, salariul minim în 2020 va fi de 2.230 de lei pentru studii medii, celelalte două urmând să rămână la valoarea din 2019.

Proiectul de Hotărâre de Guvern poate fi consultat AICI.

Nota de fundamentare poate fi consultată AICI.